Na današnji dan pre 20 godina je SKINUTA ZVEZDA PETOKRAKA, a Beograd je dobio prvog demokratski izabranog gradonačelnika

Izvor: Blic, 21.Feb.2017, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na današnji dan pre 20 godina je SKINUTA ZVEZDA PETOKRAKA, a Beograd je dobio prvog demokratski izabranog gradonačelnika

Na današnji dan, pre tačno 20 godina, dr Zoran Đinđić je izabran za gradonačelnika Beograda.

Pristalice i simpatizeri koalicije “Zajedno”, koji su gotovo tri meseca protestovali širom Srbije zbog poništavanja rezultata lokalnih izbora, okupili su se u Beogradu da proslave konstituisanje Skupštine grada, prve posle Drugog svetskog rata u kojoj na vlasti nisu bili komunisti, odnosno socijalisti. Svečani čin tog dana bio je skidanje zvezde petokrake sa kupole Gradske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << skupštine.

“Konstituisana je Skupština grada Beograda. Sa 68 glasova "za" i 24 "protiv" Zoran Đinđić, lider DS, izabran je za novog predsednika Skupštine, za potpredsednika Milan Božić iz SPO, a za predsednika Izvršnog odbora Spasoje Krunić takođe iz SPO. Sa zgrade Skupštine grada, nakon pola veka, skinuta je petokraka”, izvestili su tada beogradski mediji.

Zvezdu petokraku sa Skupštine grada Zoran Đinđić je kasnije lično doneo i poklonio Muzeju istorije Jugoslavije. Budući premijer Srbije se, međutim, nije dugo zadržao na funkciji gradonačelnika pošto je smenjen 30. septembra iste godine glasovima poslanika SPO, SPS i SRS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.