NIKAD CRNJI JANUAR: Drastično povećan broj preminulih u Beogradu, liste čekanja za sahrane

Izvor: Telegraf.rs, 21.Jan.2017, 01:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIKAD CRNJI JANUAR: Drastično povećan broj preminulih u Beogradu, liste čekanja za sahrane

Nikada u januaru nije bilo sahranjeno ovoliko ljudi. U prvih 20 dana na 10 beogradskih groblja sahranjeno je 1.0765 ljudi, koliko je svih prethodnih godina bivalo sahranjeno za jedan mesec!

Radnici beogradskog JKP "Pogrebne usluge" imaju toliko posla da su počeli da sahranjuju i nedeljom, a crnom bilansu dodatno pogoduje i podatak da je samo na Božić sahranjeno 35 ljudi. Ranijih godina, kako kažu u ovom preduzeću, sahrane nisu zakazivane nedeljom, a ni prvog dana državnog praznika. >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Povećano je i dopremanje preminulih lica u gradsku kapelu u Deligradskoj iz gradskih bolnica, prenose  "Novosti".

U JKP "Pogrebe usluge" ističu da je smrtnost u Beogradu u periodu od 15. decembra do kraja januara uvek bila povećana, ali da je sada znatno veća. Kako kažu, godišnje se obavi oko 12.600 do 13.000 sahrana, u proseku oko 40 na dan.

Foto: Telegraf

- Krajem decembra 2016. godine i u prvoj polovini 2017. godine, imamo znatno veći broj sahrana od uobičajenog. Rekordnih 69 sahrana obavljeno je u petak, 6. januara. U narednim danima, zaključno sa jučerašnjim, zakazivano je od 65 do 70 sahrana - tvrde u ovom preduzeću.

Radnicima gradskog pogrebnog preduzeća dodatno otežava posao zaleđena zemlja zbog čega im je potrebno više vremena za pripremu grobnog mesta za sahranjivanje iako se sa oim problemom godinama bore.

Kao razlog povećane smrtnosti u ovo doba godine, zaposleni u ovom javnom preduzeću vide u prazničnim i slavskim veseljima, ali i hladnom vremenu, prehladama i gripu.

- U tim kritičnim danima broj sahrana se povećavao na oko 55 dnevno. od 1. novembra do 20. januara prošle zime, na grobljima u našoj nadležnosti, obavljene su 2.764 sahrane, dok je za isti period ove sezone bilo 3.316 ispraćaja - otkrivaju u JKP "Pogrebne usluge".

Lekari kažu da u zimskom periodu, kada su temperature u minusu, lakše otkazuje srce: naročito su ugroženi pacijenti sa anginom pektoris, ali smrtne ishode izazivaju i komplikacije izazvane gripom.

Zvanični podaci pokazuju da je ove sezone od komplikacija gripa, preminulo šestoro obolelih.

(Telegraf.rs )

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

CRNI JANUAR: Liste čekanja za sahrane!

Izvor: Večernje novosti, 21.Jan.2017

Drastično povećan broj preminulih u Beogradu tokom prvih dvadeset dana 2017. godine. Umesto uobičajenih 55 ispraćaja na dan, ove zime i do 70. Sahranjuju i nedeljom JANUAR nikad crnji! Samo za prvih 20 dana ovog meseca, na 10 beogradskih grobalja sahranjeno je 1.065 ljudi, što...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.