Izvor: Politika, 29.Avg.2015, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari na Železničkoj stanici – prva pomoć migrantima

Visoka temperatura, malaksalost, bolovi u grlu ili stomaku teraju ih da potraže medicinski savet. – Rane na stopalima zbog pešačenja mesecima u neudobnoj obući

„Protekla dva dana imao sam jake bolove u stomaku i osećao sam se iscrpljeno. Nisam znao gde da potražim pomoć, a onda me je neki čovek posavetovao da odem na stanicu gde rade lekari koji pomažu svima. Otišao sam do njih, pregledali su me i dali mi lekove.” Ovim rečima Sirijac M. N., koga smo zatekli ispred >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ambulante na Železničkoj stanici, objašnjava kako je stigao do medicinara. S kesom u ruci uputio se ka parku na Autobuskoj stanici gde će, kaže, provesti jedan dan, a zatim se nada odlasku u neku „bogatu” zemlju na Zapadu.

On nije jedini migrant koji je došao da potraži pomoć lekara u staničnoj ambulanti. Svakoga dana desetak migranata na tom mestu uspeva da dobije pomoć zdravstvenih radnika, a najviše je onih iz Sirije, Pakistana i Kameruna.

Visoka temperatura, malaksalost i bol u grlu ili u stomaku ih teraju da potraže savet lekara, a ima i onih koji su dolazili da se požale na simptome respiratornih infekcija. Migrantima je često pomoć potrebna zbog uganuća noge, a neki se pojavljuju i sa otvorenim ranama na stopalima jer mesecima pešače u neudobnoj obući.

Jelena Mikić

Sve usluge u ambulanti su besplatne, kaže dr Jelena Mikić, i primećuje da im se javljaju više muškarci nego žene i to mlađi.

– Većina nema nikakvu dokumentaciju. Teško komuniciramo sa njima jer malo onih koji traže pomoć znaju engleski jezik. Insistiramo da dođe neko od njihovih poznanika ko dobro govori engleski kako bi mogao da prevede šta zapravo muči pacijenta. Dolaze roditelji sa decom, ukazali smo pomoć i jednoj porodici koja je dovela bebu staru dest dana. Novorođenče je imalo problem sa pupčanikom zato što nije pravilno presečen. Bolesnu decu zbrinjavamo u ambulanti, a ako je potrebno šaljemo ih u Dečju kliniku u Tiršovoj ili u Institut za majku i dete – naglašava dr Mikić.

Ambulanta na stanici radi 24 sata, a lekari izlaze na teren kada nekome pozli na peronu ili u samoj stanici, kako bi ukazali prvu pomoć. I na Autobuskoj stanici postoji slična ambulanta, koja kao i ova funkcioniše u okviru Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika „Železnice Srbije”.

– Imala sam devetnaestogodišnjaka iz Sirije, koji je doputovao u Beograd preko Vranja, a kome je bila potrebna pomoć zbog bolova u stomaku. Videla sam u dokumentaciji koju je pokazao da je u Vranju primio infuziju i da je dobio uput za bolničko lečenje, ali nije želeo da ostane u klinici. Zbog jakih bolova pristao je da ode na pregled kod hirurga u Urgentni centar. Mučnina i bolovi bili su razlog da još jednog pacijenta pošaljemo na dalje lečenje u Urgentni centar. Kod nas je bila žena kojoj je pozlilo zbog niskog pritiska. Ukazali smo joj prvu pomoć i ona je nastavila je put – dodaje dr Mikić.

Osim što su lekari ove ambulante na raspolaganju putnicima kojima iznenada pozli na stanici, oni imaju nekoliko hiljada pacijenata koji su odlučili da otvore zdravstveni karton baš kod njih. Među pacijentima su bivši i sadašnji radnici „Železnice”, ali i brojni drugi građani koji su ove medicinare odabrali za svoje lekare opšte prakse.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.