Izvor: Politika, 05.Jul.2015, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažni radnici mere protok vode u stanovima

– Dobar dan, gospođo. Mi merimo protok vode u cevima, da li možemo da uđemo u vaš stan? – upitala su dvojica nepoznatih muškaraca pre nekoliko dana sugrađanku kojoj su pozvonili na vrata u zgradi u Cvijićevoj ulici.

Insistirala je da joj pokažu neku propusnicu ili nalog sa pečatom nadležne firme.

– Mi radimo za vodovod. I došli smo kod vas u zgradu da izmerimo protok vode po stanovima. Vi morate da nas pustite – insistirali su. Kao dokument da su iz „Vodovoda” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pokazali su parče papira na kome je crnim flomasterom nečitkim slovima pisalo „Beogradski vodovod”.

– Kakva vam je to propusnica. Kakav vodovod. Kod mene ne možete ući – odbijala je saradnju sugrađanka posumnjavši uveliko da je u pitanju prevara.

– Mi imamo ugovor sa gradom da proveravamo protok vode – govorio je mlađi viši čovek u farmerkama i jakni, dok je stariji, niži u nekom plavom radnom odelu stajao i ćutao, ali odobravao reči kolege klimajući glavom.

Kod sebe nisu imali nikakvu torbu sa alatom i primetivši to sugrađanka Simka ih je upitala čime će da mere taj protok vode?

– Naš je ugovor sa gradom, radimo za vodovod i moramo to da završimo kod vas i vaših komšija – usledio je odgovor.

Radnici „Vodovoda” redovno dolaze u zgradu da očitavaju stanje na vodomeru, izuzetno su ljubazni, profesionalni, fini sa propisnim službenim legitimacijama. Uredno se jave kad dođu i kad izlaze iz zgrade, objašnjava Simka Tešić koja je pozvala dežurni broj telefona „Vodovoda” gde su joj objasnili da nemaju nikakve radnike na terenu u toj zgradi.

Slične situacije, u poslednjih desetak dana, dešavale su se i u drugim delovima grada, u Mirijevu i Zemunu, ali su pitanja bila nešto malo drugačija.

U Mirijevu su dolazili radnici koji su navodno merili kvalitet vode i pod tim izgovorom hteli da uđu u stanove sugrađana. Jedna žiteljka Palilule juče je, kako nam je objasnila, dobila poziv iz nekog privatnog preduzeća da joj u stan dođu stručnjaci da izmere „zračenje”.

– Telefonom je pozvala neka žena i na brzinu izgovorila ime firme koju je navodno angažovala Gradska uprava da meri nivo zračenja u tom delu grada. Na odgovor da ne želim da se meri zračenje u stanu i da kod mene nema šta da zrači, rekla mi je da sam na spisku sugrađana kod kojih to mora da se uradi. Bila je poprilično drska i navalentna, ali nisam pristala na taj predlog. Kada sam je upitala da mi ponovi ime preduzeća, prekinula je vezu – priča sugrađanka koja nije želela da joj se ime pojavi u novinama.

Ona pretpostavlja da je ovo samo način da lopovi provere da li ima nekoga u stanu ili ako uđu u stan da vide koliko ljudi živi u njemu, kakav je raspored prostorija kako bi mogli da ih opljačkaju.

Kako je objasnila Ljubica Konjević, pi-ar u JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”, ovo preduzeće, odnosno služba za merenje i kontrolu nikada ne meri protok vode u stanovima građana, niti planski, niti po njihovom pozivu.

– Naše preduzeće održava samo uličnu vodovodnu mrežu (do vodomera), pa radnici JKP BVK nemaju razlog da ulaze u stanove korisnika pošto se vodomeri nalaze ili u šahtovima ili u podrumima zgrada. Naši radnici su dužni da za lokaciju gde izvode radove imaju odgovarajući radni nalog, da poseduju službenu legitimaciju, da nose plavu radnu uniformu i da koriste službena vozila sa logom preduzeća – kaže Konjovićeva i apeluje na sugrađane da u stanove ne puštaju osobe koja se predstavljaju kao radnici „Vodovoda”.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje istakli su da njihove službe mere kvalitet vode na određenim mernim mestima u gradu i to u dogovoru sa „Vodovodom i kanalizacijom”, a merenje zračenja ne rade.

„Zračenje” u stanovima ne meri ni Institut za nuklearne nauke „Vinča”, niti su oni angažovali bilo koga za obavljanje „ove vrste posla”. Drugih nadležnih za to u gradu nema.

----------------------------------

Prevaranti se pojavljuju u vreme odmora

Lažni radnici koji se predstavljaju kao zaposleni u „Vodovodu”, „Elektrodistribuciji”, „Telekomu” i „Gradskoj čistoći” najčešće se pojavljuju u vreme letnjih odmora i oko novogodišnjih praznika. Zaposleni u „Gradskoj čistoći” već godinama apeluju na sugrađane da ne nasedaju na takozvane radnike njihovog preduzeća koji prodaju čestitke ili skupljaju novac za navodno obolelog kolegu.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.