LJAJIĆ NA FIŠ FESTU: Ovo je najposećenija manifestacija na Dunavu

Izvor: Kurir, 04.Sep.2015, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LJAJIĆ NA FIŠ FESTU: Ovo je najposećenija manifestacija na Dunavu

BEOGRAD - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je sinoć u Beogradu 9. Fiš fest, na kojem će se u naredna tri dana predstaviti domaći i regionalni kulinari i naglasio da je to najposećenija manifestacija koja se održava na nekoj reci u Srbiji.

Fiš fest je i jedna od 456 manifestacija, koliko se godišnje održava na čitavom toku Dunava i nalazi se među 15 značajnih turističkih događaja na portalu Evropske turističke komisije, sa ciljem >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da se Evropa promoviše kao gastronomska i turistička destinacija.

"U ovoj oblasti Srbija ima puno toga da ponudi i zapravo ova manifestacija je prilika da istaknemo dva važna turistička potencijala koja imamo - jedno je Dunav i drugo je gastronomija", rekao je Ljajić na Fiš festu koji se održava na keju kod Nebojšine kule.

Samo Beograd i Novi Sad godišnje poseti preko 500 brodova, sa oko 65.000 turista, a na toku Dunava kroz Srbiju ima šest prištaništa za turističke kruzere i Vlada Srbije je obezbedila sredstva za gradnju novih pet pristaništa, kazao je ministar turizma.

"Verujem da će oni biti izgrađeni u narednih šest meseci. Sredstva će biti prebačena lokalnim samoupravama u Sremskim Karlovcima, Smederevu, Golupcu, Viminacijumu i Kostolcu", najavio je Ljajić i dodao da tim projektima Vlada promoviše i gastronomiju Srbije, jer svaki kraj naše zemlje može da ponudi specifične kulinarske specijalitete.

"Po podacima Svetske turističke organizacije, čak 40 odsto novca na turističkim putovanjima troši se na hranu i piće, upravo na one proizvoide koje Srbija može da ponudi u izobilju i stranim i domaćiom turistima", rekao je Ljajić.

Pošto je turizam grana privrede koja spaja ljude, Fiš fest je prilika da promovišemo saradnju zemalja u regionu, rekao je Ljajić i poželeo dobrodošlicu ministarki turizma u Federaciji BiH Snežani Gvozden i kulinarima iz Sarajeva.

Gradski manadžer Goran Vesić rekao je da Beograd ima brojne turističke manifestacije u toku godine i svi oni čine jednu jedinstvenu turističku ponudu koja je iz godine u godinu sve bolja. Većina tih manifestacija zavisi od želje i energije pojedinaca i to je i slučaj sa Fiš festom, koji se od 2007. do danas održava zahvaljujući entuizijazmu pojedinaca, rekao je Vesić i izrazio uverenje da će ona ubuduće biti sve masovnija, zahvaljujući podršci Grada Beograda i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kao što je to bio slučaj ove godine.

Vesić je rekao da Beograd polako postaje pravi turistički centar regiona, što se vidi i na Fiš festu gde su prisutni gosti iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i drugih gradova bivše Jugoslavije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.