Kraj sezone gripa i respiratornih infekcija

Izvor: Blic, 14.Apr.2014, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj sezone gripa i respiratornih infekcija

Beograd izlazi iz sezone gripa i akutnih respiratornih infekcija i u narednim nedeljama se očekuje sve manje pacijenata sa simptomima ovih zaraznih oboljenja, najavili su danas stručnjaci u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Prema podacima koje su dostavili domovi zdravlja, u Beogradu je u protekloj sedmici od gripa obolela 41 osoba, a u narednim nedeljama bi mogli da se očekuju samo još pojedinačni slučajevi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - izjavio je epidemiolog dr Predrag Kon.

Ove godine smo, prema njegovim rečima, posle više decenija bili praktično bez epidemije gripa.

- Odnosno epidemija se javlja čim krene sezona, ali je razlika u intenzitetu. Javlja se na niskom, srednjem i visokom nivou. Kod nas je sve vreme ove godine intenzitet bio na niskom nivou. Zbog cirkulacije gripa proteklih decenija, i vakcinacije, veći deo našeg stanovništva je imun na ovo oboljenje, pa je to i objašnjanje zašto se sada održava na niskom nivou - kaže dr Kon.

Ističući da je u proteklom periodu prijavljeno i 14.640 obolelih od sezonskih respiratornih infekcija, a da će se sa dolaskom toplijih dana njihov broj i dalje smanjivati, dok će istovremeno rasti broj pacijenata sa sezonskim crevnim infekcijama.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kraj sezone gripa i respiratornih infekcija

Izvor: Blic, 14.Apr.2014

Beograd izlazi iz sezone gripa i akutnih respiratornih infekcija i u narednim nedeljama se očekuje sve manje pacijenata sa simptomima ovih zaraznih oboljenja, najavili su danas stručnjaci u Gradskom zavodu za javno zdravlje. ..Prema podacima koje su dostavili domovi zdravlja, u Beogradu je u protekloj...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.