Komšije vrednije od alarma

Izvor: Politika, 22.Jul.2014, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komšije vrednije od alarma

Od lopova ne postoji apsolutna zaštita ali izvesne mere mogu da odvrate provalnike od njihove namere poput ugrađivanja alarma i blindiranih vrata

Pravi je trenutak da se preduzmu odgovarajuće mere kako bi se pre odlaska na godišnji odmor stanovi obezbedili da ne bi postali meta lopova. Obijači provaljuju u stanove kada u njima nema nikoga, posebno ako znaju da mogu lako da pobegnu kroz prozor, preko krova, terase a da ih ne primeti niko od komšija. Dobrosusedski odnosi nekada >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su vredniji od svakog alarma. Prošle godine, u centru prestonice, na opštini Stari grad na pragu stana lopova koji je polako izlazio zaustavio je komšija. Čovek se vraćao sa posla i kada je ušao u višespratnicu video je da iz stana nedaleko od njegovog izlazi potpuno nepoznat muškarac. Znao je da njegovi susedi nisu kod kuće. Krenuo je ka pljačkašu koji je u fizičkom obračunu izvukao deblji kraj. Kada je došla policija prepoznala je starog znanca koji u stanove ulazi na takozvani „francuski ključ” odnosno lomljenjem brave. Ipak, preporuka sugrađanima je da ukoliko uoče nepoznate osobe u komšijskim stanovima i oko njih odmah pozovu policiju.

Jer, postoje dve vrste provalnika – amateri i profesionalci.

– Amateri su najčešće narkomani i povratnici. Njima je u interesu da na što lakši način uđu u stan, opljačkaju ga i brzo pobegnu. Obično ne planiraju koji će stan da orobe, već ulaze u zgrade i obijaju onaj za koji se ispostavi da u njega najlakše mogu ući. Meta su objekti u kojima može da se uđe kroz otvoren prozor, otključana ulazna vrata, gde stanari ostavljaju ključ ispod otirača, hidrantskom sandučetu, na štoku vrata... – objašnjava Uglješa Stešević, šef Odeska za suzbijanje teških krađa i krađa PU za Beograd.

Profesionalci su obično osuđivani za ista ili slična krivična dela i oni koriste specijalni alat, takozvane čvake, češljeve, lomilice.

– Kako bi bili sigurni da nema nikog u stanu između vrata i ragastova ostavljaju neke predmete. Ako ostanu nepomereni i ne padnu znaju da niko nije dolazio u stan i da mogu da „rade”.

Provalnici na više načina mogu da provere da li u stanu ima nekog od ukućana. Da nema nikoga upućuju ih stalno spuštene roletne, zatvoreni prozori, ugašena svetla... Lopovi obilaze zgrade, osluškuju da li se čuju zvukovi u stanu, zvone na interfon, ulazna vrata, zovu telefonom... Ako im se niko ne javi onda znaju da mogu da krenu u pljačku – ističe Stešević.

Od lopova ne postoji apsolutna zaštita, ali sigurno je da izvesne mere mogu da ih odvrate od njihove namere.

– Postoji niz savremenih tehničkih uređaja, odnosno alarma, koje vlasnici mogu da ugrade u kuće i stanove. Od pljačke odustaju i ako su ugrađena i blindirana vrata sa sigurnosnim bravama, jer im treba više vremena da ih obiju ili ako u zgradama postoji video nadzor. Treba izbegavati da se na vrata postavlja cilindričan uložak brave jer ako se on vidi spolja predstavlja izazov za provalnike – kaže Stešević.

U policiji savetuju da se pre putovanja, preduzmu neke mere zaštite kako bi se sačuvala imovina.

– U poslednje vreme ljudi imaju običaj da na društvenim mrežama najave odlazak na put ili godišnji odmor, što se nikako ne preporučuje. Predmete od vrednosti treba čuvati u sefu banke ili ostaviti kod nekog od poverenja. Trebalo bi instalirati automatski tajmer za uključivanje svetla, radio aparata, TV-a. Nikada ne treba ostavljati poruku na vratima „nisam kod kuće”. Ključevi od stana se ne ostavljaju u hotelskoj sobi ili lako dostupnim mestima. Sećam se slučaja kada je provalnik u jednom od hotela u Srbiji uzeo ključeve od spremačice, ušao u jednu od hotelskih soba, a onda iz ženske tašne prepisao podatke iz lične karte, uzeo ključ narezao ga i u toku dana original vratio. Dok je žena bila u hotelu on je došao u Beograd ušao u njen stan i izvršio krađu – ističe Stešević.

Komšije su nekada bile vrednije od svakog alarma. Situacija se sada izmenila, jer se stanari u zgradama veoma često menjaju.

------------------------------------------------------------- 

Neke od mera zaštite:

– na društvenim mrežama ne treba najavljivati odlazak na put ili godišnji odmor

– vredne stvari treba čuvati u sefu banke ili ostaviti kod nekog od poverenja

– trebalo bi u stan instalirati automatski tajmer za uključivanje svetla, radio aparata, TV-a

– nikada ne treba ostavljati poruku na vratima „nisam kod kuće”

------------------------------------------------------------- 

Kazne za pljačkaše od oko milion i petsto hiljada dinara

Prema Krivičnom zakonu, izvršilac krađe može se kazniti zatvorom do tri godine, a za krađu koja je izvršena obijanjem ili provaljivanjem u stanove, sobe, ili orobljavanjem kasa na opasan ili drzak način, za vreme zemljotresa, požara, poplava ili iskorišćavanjem bespomoćnosti drugog lica predviđena kazna je od jedne do osam godina zatvora.

Ako vrednost ukradenih stvari prelazi iznos od milion i petsto hiljada dinara učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina.

B. Vasiljević

objavljeno: 22.07.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.