Kompanija: Vrednosti fenola 15 puta niže od dozvoljenih

Izvor: Studio B, 22.Avg.2014, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompanija: Vrednosti fenola 15 puta niže od dozvoljenih

Kompanija "Ekosekund" iz Beograda koja se bavi proizvodnjom "oplatola" koji sadrži fenol, a kojim su premazani zidovi zgrada u naselju Dr. Ivan Ribar na Novom Beogradu,saopštila je da su vrednosti fenola u tom materijalu 15 puta niže od dozvoljenih.

Kompanija: Vrednosti fenola 15 puta niže od dozvoljenih  

Kompanija "Ekosekund" iz Beograda koja se bavi proizvodnjom "oplatola" koji sadrži fenol, a kojim su premazani zidovi zgrada u naselju Dr. Ivan Ribar na Novom >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Beogradu, saopštila je danas da su vrednosti fenola u tom materijalu 15 puta niže od dozvoljenih.

"Laboratorijske analize su pokazale da su vrednosti fenola 15, a neke i 20 puta niže od dozvoljenih. Mi ćemo čitavu dokumentaciju danas i sutra poslati Inspekciji za zaštitu životne sredine koja će nakon toga izdati rešenje", kazali su u kompaniji agenciji Beta. Oni su precizirali da ne mogu medijima još da pošalju dokumentaciju, jer najpre treba da je pošalju inspekciji od koje će dobiti rešenje.

U kompaniji su napomenuli da su analize urađene u skladu sa mogućnostima u Srbiji, a uz savete Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Inspekcija za zaštitu životne sredine je 4. avgusta podnela prijavu jer ta kompanija nije uskladila rad s propisima i privremeno je zabranila preradu korišćenog ulja dok se ne proveri da li proizvodi i sirovina mogu štetiti životnoj sredini.

Rok za ispunjenje obaveza ističe danas, 22. avgusta. Iz Građevinske direkcije Srbije (GDS) danas su podsetili da su oni ponudili stanarima ugovore u kojima Direkcija snosi sve troškove selidbe stanara iz zagađenih zgrada u naselju Dr Ivan Ribara u Ulici Mileve Marić Anštajn, kao i troškove računa stanova u tom naselju.

Neki stanari tih zgrada nisu potpisali ugovore, jer, kako su istakli, ima nejasnoća "kada će i kako šteta biti otklonjena", kao i kako će ih GDS "ubediti da je šteta otklonjena". Naselje u Ulici Mileve Ajnštajn, napustili su skoro svi stanari a toksikološke analize izvršene na Vojnomedicinskoj akademiji, potvrdile su prisustvo velike količine fenola u urinu kod većine stanara tog novobeogradskog naselja.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.