Koliko je heroja na liniji trideset jedan

Izvor: Politika, 28.Mar.2015, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko je heroja na liniji trideset jedan

U Samostalnom sindikatu GSP-a tvrde da Dragan Zulević nije obmanuo javnost kada je govorio da stoji iza humanog gesta kolege Željka Postića, koji je zaustavio autobus zbog trudnice, jer je istog dana na istoj liniji učinio isto

Priča o humanom gestu vozača GSP-a koji je u utorak zaustavio autobus na liniji 31 da bi nekog od putnika podsetio da ustane trudnici juče je dobila novu verziju. Javnost je najpre bila dirnuta ovim činom, a zatim razočarana. Jer, vozač heroj, navodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se lažno predstavio. Čini se neverovatno poput filmskih zapleta, ali izgleda su dva čoveka za volanom dve „tridesetjedinice” istog dana učinila isto delo vredno pažnje, to jest postupila su kako pravila nalažu – i Dragan Zulević, već poznat Beograđanima, i Željko Postić, vozač koji se naknadno pojavio.

Na Zulevića, junaka iz „tridesetjedinice” kojem je, kako je bilo predstavljeno, čestitala i novinarka Suzana Trninić, autorka emisije „Kažiprst”, posle dva dana pala je sumnja. Otkriveno je da iza dela kojem se divi ceo grad zapravo stoji Željko Postić.

Zulević se branio da je došlo do zabune jer je i on na istoj liniji istog dana imao sličnu situaciju.

– Kolege iz pogona „Karaburma”, u kojem radi i Zulević, pregledale su snimke i uverile se da je i on učinio ono što je ispričao. Zaustavio je autobus i sačekao da neko ustane ženi u poodmakloj trudnoći. Od početka smo sumnjali da je neko mogao da slaže tako nešto, pogotovo jer zna da u „Solarisovom” autobusu postoji vrlo precizan video-nadzor i sve to je moguće detaljno proveriti – tvrdi Zoran Antić, predsednik Samostalnog sindikata GSP-a, koji je u tom preduzeću reprezentativan i okuplja oko 2.600 članova.

On naglašava da je praksa vozača da opomenu putnike da ustupe mesto onome kome je to neophodno i ne bi bilo neuobičajeno da na frekventnoj liniji kao što je „tridesetjedinica” i Zulević i Postić učine isto.

Zvanična verzija događaja nije nam juče stigla iz GSP-a.

Osim da je Zulević zaista vozio autobus na liniji 31 kao i Postić, u GSP-u nisu juče mogli da nam potvrde da li su obojica postupili isto.

Kako je došlo do zabune, pitali smo i Dragana Zulevića. On tvrdi da su snimci dokazali njegovu priču – da je zaista zaustavio vozilo zbog trudne žene.

– Pregledana su tri snimka jer su tog dana u autobus na liniji 31 ušle tri trudnice. Na jednom od njih vidi se da sam zaustavio autobus i da čekam dok neko ne ustane. Na drugom se vidi trudna žena koja je odmah sela i nije bilo potrebe da reagujem. Treći prikazuje trudnicu koja je stajala četiri stanice, jer nisam mogao da je vidim kako treba od vrata kabine. Shvatio sam tek kada je izašla – kaže Zulević.

Ovaj vozač izvinio se kolegi Postiću i naglasio da nikada nije potvrdio da mu je čestitala novinarka Suzana Trninić.

– Jedna žena mi je prišla i rekla: „Svaka ti čast”, a ja ne znam kako izgleda ta novinarka. Kasnije, kada sam video njen tviter nalog sa porukom, odmah sam javio kolegama iz GSP-a da meni nije prišla ona. Zbog ove zablude već sam imao mnogo problema. Zarad takve „slave” ne bih rizikovao i svoje radno mesto, zahvaljujući kojem hranim troje dece – poručuje Zulević.

N. Belić

-----------------------------------------

Postić: Ne želim da komentarišem postupke kolege

Dragan Postić, vozač sa linije 31, potvrdio nam je juče da on stoji iza dela kojem su se divili na društvenim mrežama i da je njemu zaista prišla u autobusu i čestitala Suzana Trninić. Za volanom u GSP-u već je 15 godina.

– Toga dana na Slaviji trudnica je ušla na prednja vrata. Pogledao sam u retrovizor i video da niko ne ustaje. Zaustavio sam autobus kao što to inače činim u takvoj situaciji. Izašao sam iz kabine i zamolio ljude koji su sedeli da ustupe mesto trudnoj ženi. Kada se ona smestila, čestitala mi je novinarka i najnormalnije smo nastavili put. Nisam znao da će baš tog dana moj gest izazvati pažnju medija – kaže Postić.

Na pitanje kako komentariše to što se umesto njega u medijima pojavio njegov kolega Dragan Zulević, on odgovara da nije njegovo da ocenjuje postupke drugog vozača.

– Ne znam šta je on radio, tako da ne mogu ni da ga osuđujem, ni da ga branim. Nije na meni da pregledam snimke i istražujem, postoje nadređeni koji su zaduženi za to – ističe Postić.

objavljeno: 28.03.2015

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Uvek štitim trudnice u autobusu 31

Izvor: Večernje novosti, 28.Mar.2015

GEST vozača GSP "Beograd", Željka Poštića, koji je zaustavio autobus na liniji 31 kako bi podsetio putnike da bi trebalo da ustanu i ustupe mesto trudnici, dobio je poslednjih dana veliku pažnju javnosti. Iako je samo oličenje osnovnog vaspitanja, koje danas očigledno nedostaje punom autobusu...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.