Izvor: Politika, 29.Nov.2014, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko Beogradu vraća bioskop „Balkan”

Iza renoviranja kino-sale u Ulici braće Jugovića stoji Saša Marčeta, osuđen kao saučesnik Nikole Đivanovića, nezvanično saznaje „Politika”

Skidanje skela sa obnovljene fasade zdanja u Ulici braće Jugovića najava je povratka u život bioskopa „Balkan”, koga je, u mutnim vodama privatizacije „Beograd filma”, zajedno sa još 13 kino-sala, udavio Nikola Đivanović.

Ironija je da će „Balkan”, kako nezvanično saznajemo, vaskrsnuti voljom i novcem >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Saše Marčete, koji je, uz Đivanovića, osuđen zbog malverzacija kojima je uništeno najstarije srpsko preduzeće za proizvodnju, distribuciju i prikazivanje filmova.

Bioskop „Balkan”, odnosno firmu „Beobana” na koju je on prepisan nakon što je Đivanović rasparčao „Beograd film”, kupio je 2008. Saša Marčeta, vlasnik kladionice „Maks bet”. Spekulisalo se da on namerava da tu kino-salu, jednu od najstarijih u gradu, pretvori u kockarnicu. Pre tri godine počeo je obnovu „Balkana”, ali tada je uhapšen. Gradilište je bilo pusto do pre dva meseca, kada su se građevinci opet pojavili. Investitor je izmirio dugove i obnova je mogla da se nastavi, navode u „As komerc stanu”, firmi kojoj su povereni radovi.

Na tabli gradilišta navedeno je da je investitor „Beobana” i da bi radovi trebalo da se okončaju u maju naredne godine. U „As komerc stanu” nam je rečeno da ne mogu da nam daju detalje o investitoru,ali uveravaju da se zgrada bioskopa „Balkan”, koja je pod zaštitom kao spomenik kulture,vraća u prvobitno stanje i da će se u njoj opet prikazivati filmovi.

Ekipa „Politike” juče je ušla u zgradu „Balkana”, čije su dve fasade prema ulici obnovljene, a dvorišna se sređuje. Prostor gde je nekada bila bioskopska sala, sa galerijom koja je sada srušena, sledeći je na redu za uređivanje. U zgradi je napravljen i podzemni nivo. Prema projektnoj dokumentaciji, kažu u „As komerc stanu”, u zgradi „Balkana” biće i kafe-klub.

„Beobana” je u Agenciji za privredne registre kao svoju delatnost upisala prikazivanje filmova. Direktor je Veljko Vudragović, a kao vlasnik navedena je „Zirosam partners limitid”, kiparska firma koju je Nikola Đivanović osnovao 2007. godine kako bi preuzela „Beobanu”, odnosno „Balkan”. Potom je „Beobanu” kupio Saša Marčeta, koji navodno i danas stoji iza nje.

Nikola Đivanović, kako se navodi u pisanim odgovorima „Beobane”, nije u vlasničkoj, niti u upravljačkoj strukturi tog privrednog društva. O Saši Marčeti, na naše direktno pitanje, nisu se izjasnili, niti su hteli da sami imenuju vlasnika.

– Nije politika našeg privrednog društva da pojašnjavamo vlasničku strukturu, već da svoj posao radimo stručno, profesionalno i odgovorno – piše, većim slovima od onih u ostatku dopisa, u odgovoru „Beobane”.

-----------------------------------------------------------------------

Rasturanje „Beograd filma”

Nikola Đivanović, koji je „Beograd film” kupio 2007. godine, rasparčao je to preduzeće na 14 zavisnih firmi, od kojih je svakoj prepisan po jedan bioskop. Potom su fantomske kiparske firme, iza kojih je stajao Đivanović, preuzele većinu bioskopa i preprodavale ih jedna drugoj, pri čemu je većina dobiti utajena i od poreznika i od malih akcionara, radnika „Beograd filma”. Đivanović je tako pribavio imovinsku korist od oko tri miliona evra.

-----------------------------------------------------------------------

Renovirani „Balkan” poput „Akademije 28”

U bioskopu „Balkan” prikazivaće se i domaći nekomercijalni filmovi. Biće to i sastajalište umetnika raznih profila, tvrde u „Beobani”.

– Objekte takve namene prati i ugostiteljska delatnost, kao što je to donekle i koncept „Akademije 28”. Kompanija mora da vodi računa i o kulturi i o finansijskoj održivosti poslovanja, to su dva stuba na kojima planiramo razvoj bioskopa „Balkan” – kažu u „Beobani”.

Od finansija zavisi da li će posao završiti do maja sledeće godine, a manja pomeranja rokova, navode, nisu neočekivana.

D. Mučibabić, V. Vukasović

objavljeno: 29.11.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.