Kiša pročistila vazduh u gradu

Izvor: Blic, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kiša pročistila vazduh u gradu

Kiša koja već nekoliko dana pada u Beogradu pročistila je vazduh nad gradom, pa su koncentracije zagađujućih čestica u vazduhu u granicama normale, osim u periodima jutarnjeg i poslepodnevnog saobraćajnog špica kada su blago povišene. Pogoršanje kvaliteta vazduha počeće s padom temperature i prestankom padavina.



Ulice za izbegavanje

- Bulevar despota Stefana Lazarevića

- "krug dvojke"

- Vračarski plato

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << raskrsnica kod Londona

- Karađorđev trg u Zemunu

- Nemanjina

Dr Snežana Matić Besarabić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje kaže za "Blic" da su vrednosti azot-dioksida i čestica ispod deset mikrograma u blagom porastu ujutru i posle podne između 17 i 18 sati, kada je saobraćaj najgušći.

- Interesantno je da saobraćajni špic više nije u 15, već u 17 sati. Zbog početka grejne sezone povećana je i koncentracija čađi u vazduhu, ali samo u delovima grada gde ima dosta kotlarnica. Stanje je bilo znatno gore pre početka padavina, a novo pogoršanje se može očekivati sa prvim suvim i hladnijim danima - rekla je dr Besarabić.

Delimično, spas Beograđanima je doneo i prelazak velikog broja autobusa Gradskog saobraćajnog preduzeća na "euro 3" motore, a gradski sekretar za ekologiju Branislav Božović obećava i autobuse na biodizel.

- Sve to nije dovoljno, tako da se bojim da ćemo i ove zime "disati na škrge". Apelujem na nadležne da se počne sa proizvodnjom bezolovnog benzina, jer je on mnogo manji zagađivač od običnog - rekao je gradski sekretar za "Blic".

Lokalne kotlarnice, koje kao gorivo koriste ugalj ili mazut, predstavljaju velike izvore zagađenja. Od 1988. godine u Beogradu je ugašeno 950 lokalnih kotlarnica. Do početka ove grejne sezone ugašeno ih je 20 i to u Hadži Melentijevoj, Bulevaru Oslobođenja, Birčaninovoj, Deligradskoj, Ivankovačkoj... Jedna od većih je ona u Ivankovačkoj koja je pripadala Mašinskom fakultetu. Gašenjem pomenutih kotlarnica smanjena je koncentracija azotnih oksida i sumpor dioksida u vazduhu Beograda.

Kada je vazduh zagađen izduvnim i gasovima iz kotlarnica više posla imaju i lekari. Glavni savet je da građani koji žive u prometnim ulicama ne provetravaju stan u vreme najveće gužve, a da u šetnje, ako im prija, odlaze rano ujutu i kasnije uveče, kada je saobraćaj slabijeg intenziteta. Usred zime, kada su niske temperature, a zagađenost velika, starijim osobama i hroničnim bolesnicima se preporučuje i nošenje maske ili gaze preko usta i nosa kada su napolju.

Opasno po hronične bolesnike

Meteorolog Nedeljko Torodorović kaže da je najgore stanje tokom zime kada je mirno vreme bez vetra, uz to i maglovito, sa visokim vazdušnim pritiskom. Takvo vreme, udruženo sa izduvnim gasovima iz automobila i dimom iz kotlarnica, stvara uslove koji su opasni po hronične bolesnike.

- Zato je zimi spas kada duva košava, a tokom jeseni kišni dani koji pročišćavaju vazduh - ističe meteorolog.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.