Kalenić u Čuburcu

Izvor: Blic, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalenić u Čuburcu

Tezge sa Kalenićeve pijace će, tokom njene rekonstrukcije, najverovatnije biti premeštene u Čuburski park. Obnova pijace počeće krajem naredne godine, a radovi će trajati duže od godinu dana.



U toku je priprema projekta za rekonstrukciju ove pijace, a nadležni kažu da premeštanje tezgi neće ometati uobičajen život tog dela grada.

- Ovaj prostor će biti opremljen neophodnom infrastrukturom za premeštaj pijace. Istina je da će park jedno vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biti blokiran, ali predviđena je njegova kompletna rekonstrukcija kad se tezge vrate na svoje mesto - objašnjava Đorđe Bobić, gradski arhitekta.

Stanovnicima Vračara i inače nedostaju parkovi, obzirom da je to opština sa najmanjim brojem zelenih površina u Beogradu u odnosu na broj stanovnika. Ipak, Vračarci uglavnom pozdravljaju predlog o izmeštaju pijace u park.

- Čula sam za takav predlog i mislim da je dobra ideja. Samo deo parka će biti zauzet, imaćemo slobodan deo za šetnju, a prodavci će nam ostati u blizini. U svakom slučaju, neće to trajno poremetiti ovaj kraj, moći ćemo da se strpimo za godinu dana - smatra Jelena Stamenković (31), koja često prošeta svog psa ovim krajem.

Vukša Granjac (50), jedan od prodavaca na Kaleniću, takođe misli da je dobro je što će se nalaziti u blizini da se kupci ne bi odvikli od nabavke kod njih i prešli na Đeram ili neku drugu pijacu. Ipak, neki od zakupaca tezgi ne smatraju da je to dobra ideja.

- Problem je što taj prostor nije ograđen, sve je na otvorenom, a čak i ovde nam stalno kradu voće i povrće. Osim toga, pitam se gde će se deca igrati, najbliži park je tek Karađorđev, a i on je dosta udaljen - navodi Zorica Nedeljković (56).

Novi izgled Kalenić pijace

Seli se deo pijace

U opštini Vračar kažu da još ne postoji finalno arhitektonsko rešenje niti konačan plan za premeštanje tezgi, ali da ovo jeste jedno od mogućih privremenih rešenja.

- Verovatno neće biti preseljena pijaca u postojećem obimu, nego će deo nje zauzeti jedan deo parka. Postoje predlozi i da se iskoristi mali park u blizini same Kalenićeve pijace - rekao je Đorđe Belamarić, saradnik predsednika opštine Vračar.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.