KONFERENCIJA U BRISELU Reka Sava može da greje stanove u Beogradu

Izvor: Blic, 01.Mar.2015, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KONFERENCIJA U BRISELU Reka Sava može da greje stanove u Beogradu

Beograd je izuzetno mesto na kome je moguće proizvoditi toplotu, koristeći ekološki napredne toplotne pumpe koje bi Beograđanima grejale radijatore, rečeno je na konferenciji o grejanju i hlađenju održanoj u Briselu.

Beograd se nalazi na dve reke što mu daje prednost u odnosu na mnoge druge gradove da postane ne samo nacionalni, već i regionalni lider u korišćenju obnovljivih izvora energije za daljinsko grejanje, rečeno je na skupu.

Koristeći toplotu iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << reke Save, od jedne jedinice električne energije, toplotne pumpe mogu da proizvedu izmedju tri i 3,5 jedinica toplotne energije, što je jeftinije od cene uvezenog gasa, naveo je, u prezentaciji na energetskoj konferenciji u Briselu, predstavnik kompanije "Star rinjuabl enerdži" (Star Renewable Energy) Dejv Pirson.

On je, kako je Tanjugu saopšteno iz te kompanije, predstavio i tehničke karakteristike budućeg projekta.

Građani Beograda, kako je naveo, imali bi koristi od toga jer bi plaćali manje račune za grejanje i imali bi stabilniji izvor toplote koji ne zavisi od uvoza energenata i svetskih geopolitičkih prilika.

Ovaj projekat, kako se navodi, doprineće ostvarivanju obaveznih ciljeva Srbije u pogledu obnovljive energije do 2020. godine, a samim tim i pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Firma "Star rinjuabl enerdži" blisko saradjuje sa domaćom kompanijom "River pauer solušns" (River Power Solutions) koja je Gradu Beogradu, odnosno Beogradskim elektranama, dostavila predlog projekta izgradnje kapaciteta obnovljivih izvora grejanja.

Konferencija u Briselu, održana pre dva dana, bila je posvećena potencijalima Evrope u domenima grejanja i hlađenja na jedinstvenom evropskom energetskom tržištu.

Skupu su prisustvovali brojni zvaničnici zemalja članica EU, predstavnici lokalnih samouprava, nevladinog sektora i akademske javnosti.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.