JEZIVO! Pedofili u Beogradu spopadaju decu migrante i plaćaju im 200 DINARA ZA SEKS

Izvor: Blic, 24.Feb.2017, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JEZIVO! Pedofili u Beogradu spopadaju decu migrante i plaćaju im 200 DINARA ZA SEKS

Kako bi preživeli u Beogradu maloletni migranti pružaju seksualne usluge pedofilima za 200 dinara. Nesrećni azilanti su toliko preplašeni da ne žele javno da govore o tome.

Koliko god da je jeziva prostitucija dece među migrantima usred parka kod Glavne autobuske stanice još je grozomornija činjenica da ima pedofila koji kruže centrom grada i koriste nezavidnu poziciju migranata.

Maloletni azilanti toliko očajnički žele novac da prodaju svoje telo i muškarcima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Jeziva iskustva dečaka među migrantima potvrdila je za "Blic" Jovana Vinčić, pedagoškinja Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (CZPTA).

- Pored dečaka seksualne usluge muškarcima u Beogradu pružaju mladići od 17 do 20 godina, i to za sitne pare, za 200, 300, 500 ili 1. 000 dinara. Stariji migranti iz parka, koji znaju da se to dešava, čak su nam to pokazali jedno veče i kada smo prolazili videli smo kako novac ide iz ruke u ruku, kao prilikom prodaje droge - ističe Vinčić.

Kako je objasnila, CZPTA ima kolege i timove u parku, nedaleko i kancelariju, a od maloletnih migranata bez pratnje sa kojima rade u okviru ustanove u Vase Stajića ne mogu da dobiju odgovore na pitanja o takvoj vrsti ugroženosti.

- Ta deca ne govore o tome i jako je teško uopšte doći do nekoga ko će reći da je bio prinuđen da na takav način, recimo, dobije obrok. Ali, to je ujedno priča koja se poklapa sa pričama o kojima svedoče grupe koje znaju za to ili kojima je tako nešto bilo nuđeno, ali su odbile. Veoma je važno da objasnimo koliko su ti dečaci očajni. To je jedna ista grupa koja je po nekoliko meseci u Srbiji i koja je prinuđena da uradi sve za tako male pare. Jako je važno razmišljati kako da im se pomogne i kako direktno s njima govoriti o tome jer su okruženi grupama drugih migranata, deo su lanca i teško ih je izvući. Veoma je teško dobiti autentične iskaze u kojima bi govorili o svom iskustvu - kaže Jovana Vinčić.

Gde su roditelji pomenute dece za to vreme, ostaje nejasno. Na autobuskoj inače borave migranti koji ne žele da uđu u sistem i registruju se, policiji se slučajevi ne prijavljuju, pa je pitanje ko će ovoj deci pomoći.

Podsećanja radi, i reporteri Rojtersa objavili su jezivu ispovest Avganistanca (16) koji se iz straha predstavio kao Navid. On je ispričao da stariji ljudi često dolaze u park kod železničke stanice i nude novac za seks.

- Prilaze slobodnijim dečacima. Pitaju koliko im treba novca, a onda plate i odu zajedno. Međutim, rade mnogo ružne stvari - rekao je Navid.

Avganistanac Ali ne krivi dečake, kako kaže, "spavaju gladni noćima, hladno je, nemaju novca, pa misle da to moraju da rade".

Prostitucija globalni problem

Jovana Vinčić ističe da je prostitucija među maloletnim migrantima sve prisutnija u Beogradu, ali to ne može da tvrdi za Suboticu, Kanjižu i druge centre azilanata u Srbiji.

- To je signal i alarm sistemu i organizacijama koje se bave migrantima da obrate pažnju i reaguju jer se mora raditi na uspostavljanju načina i mehanizama da se o ovoj temi govori i da se ugroženoj deci pruži adekvatna zaštita. Identične situacije dešavaju se svuda gde ima puno migranata i gde kontrolu preuzimaju krijumčarske i druge kriminalne lokalne grupe - kaže Jovana Vinčić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.