Izvor: Politika, 18.Sep.2014, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbor direktora, GUP i „švercovanje” pred odbornicima

Ukidanje Studije o zabrani gradnje visokih objekata, oštrije kazne u javnom prevozu i imenovanje rukovodilaca gradskih preduzeća biće glavne tačke današnjeg zasedanja prestoničkog parlamenta

Izmene Generalnog urbanističkog plana, oštrije kazne u javnom prevozu i izbor direktora javnih gradskih preduzeća biće „udarne” tačke dnevnog reda današnje sednice Skupštine grada.

Predlogom izmena i dopuna Generalnog plana Beograda 2021, prema rečima Nikole Nikodijevića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predsednika Skupštine grada, stvoriće se uslovi i za izmeštanje glavne Železničke stanice u „Prokop” i Autobuske stanice na Novi Beograd.

– Izmenama plana biće ukinuta Studija o zabrani gradnje visokih objekata. Svuda postoje zgrade više od 20 spratova, pa je neprihvatljivo da Beograd bude jedini grad koji nema nijedan objekat viši od toga – rekao je Nikodijević.

Ako gradski odbornici usvoje „reviziju” Odluke o javnom linijskom prevozu putnika, već od sutra bi mogle da stupe na snagu oštrije kazne za „švercovanje” u prevozu, kaže Uglješa Mitrović, direktor Direkcije za javni prevoz.

Predlogom odluke „slepi putnici” će imati mogućnost da kupe od kontrolora posebnu kartu za 2.000 dinara a ako ne pristanu njihovi lični podaci biće upisani u službenu evidenciju posle čega sledi prekršajni nalog i kazna od 6.000 dinara odnosno 3.000 ako plate u roku od osam dana.

Odbornici će se, između ostalog, izjašnjavati i o nekoliko planova detaljne regulacije i statutima pojedinih preduzeća i ustanova, o strategiji javnih nabavki u gradu Beogradu i zaštiti prirodnih dobara „Vinova loza” u Zemunu i „Hrast” u Ulici Mije Kovačevića. Po skraćenom postupku odlučivaće se o razrešenju i imenovanju rukovodilaca i članova upravnih i nadzornih odbora u jednom broju gradskih preduzeća i ustanova.

-----------------------------------------------------------------------------------

Koči Popoviću – Zagrebačka, Peki Dapčeviću – Kumodraška

Na dnevnom redu biće i predlog Gradskog veća o preimenovanju dve ulice: da Zagrebačka kod Železničke stanice dobije ime po Koči Popoviću, a deo Kumodraške na Voždovcu – od raskršća sa Darvinovom do Vojvode Stepe – da postane Bulevar Peka Dapčevića.

Dodeljivanje naziva dve saobraćajnice po komandantima oslobođenja Beograda 1944. deo je širih aktivnosti proslave 70. godišnjice od ovog događaja.

U saopštenju Gradskog veća navodi se da je Koča Popović (1908–1992) bio učesnik Španskog građanskog rata i komandant Prve proleterske brigade, a od 1944. komandant Glavnog štaba NOV za Srbiju. Posle završetka rata bio je na najvišim dužnostima u JNA, narodni poslanik savezne i republičke skupštine i nosilac mnogih odlikovanja.

Peko Dapčević (1913–1999) bio je učesnik Španskog građanskog rata i NOB-a, general-pukovnik JNA, ambasador SFRJ i narodni heroj Jugoslavije.

-----------------------------------------------------------------------------------

Demokrate i naprednjaci polemišu o Obrenovcu

Odbornici Demokratske stranke podneli su juče Skupštini grada zahtev da gradska vlast dostavi izveštaj o obnovi Obrenovca posle majskih poplava. Razlog je, prema rečima Balše Božovića, šefa odborničke grupe DS-a, sumnja da „mnogi građani neće prezimiti u svojim domovima”.

– Trećina građana koji su pretrpeli štetu u poplavama nije dobila nikakvu pomoć, gradska i republička vlast nisu obnovili niti završili nijedan nasip u Obrenovcu, a 3.000 građana te opštine nije dobilo ni dinar, baš kao ni 2.000 malih preduzetnika u toj opštini – istakao je Božović, a prenosi Tanjug.

Na zahtev demokrata reagovao je Aleksandar Jovičić, šef odborničke grupe SNS-a, kazavši da je obnova u Obrenovcu počela 19. avgusta i da nijedna porodica neće dočekati zimu bez krova nad glavom, jer je po ugovoru rok za taj posao 60 dana. Posle toga svakako će biti predočen izveštaj o tome šta je urađeno.

D. Bukvić

objavljeno: 18.09.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Sednica Skupštine grada Beograda

Izvor: Beta Video, 18.Sep.2014

BEOGRAD - Sednica Skupštine grada Beograda o predlogu izmena i dopuna Generalnog plana ``Beograd 2012`` i imenovanju direktora gradskih komunalnih preduzeća. (Pokrivalica)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.