Inicijativa da Dom Jevrema Grujića postane prvi privatni muzej

Izvor: Studio B, 26.Nov.2014, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa da Dom Jevrema Grujića postane prvi privatni muzej

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prilikom posete Doma Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici istakao je da Dom Jevrema Grujuća nije samo spomenik kulture, već i prava riznica naše tradicije i kulturne baštine.

Mali je rekao da će Grad podržati inicijativu potomaka ovog doma da se jedan njegov deo pretvori u muzej, što će doprineti turističkoj ponudi grada.

- Drago mi je što su potomci Jevrema Grujića pokrenuli inicijativu da otvore prvi privatni muzej u >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Srbiji, što mi daje nadu da će možda i neki drugi naslednici učiniti sličnu stvar. Postoji mnogo predmeta koji su deo naše istorije, a koje do sada nismo imali prilike da vidimo jer nisu bili izloženi u javnosti. Ovaj grad i zemlja zaslužuju da to bogatstvo bude pokazano i mi ćemo nastojati da zajednički nađemo mogućnost da finansiramo obnovu dela ove kuće i da ona već sledeće godine bude na raspolaganju građanima Beograda, Srbije i gostima naše zemlje - rekao je Siniša Mali.

Gradonačelnik je podsetio da je Beograd ove godine pokrenuo projekat rekonstrukcije zgrade u Resavskoj u kojoj će biti smešten Muzej grada Beograda, kao i projekat rekonstrukcije Zavičajnog muzeja u Zemunu.

U Domu Jevrema Grujića bila je i Nela Mićović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a sa materijalnim nasleđem ovog doma goste su upoznali naslednici Aleksandar Conić, direktor Fondacije „Dom Jevrema Grujića" i Lazar Šećerović, počasni predsednik fondacije.

Kao član Evropskog udruženja istorijskih kuća, Dom Jevrema Grujića već sedam godina predstavlja našu zemlju i kulturnu baštinu u ovom udruženju sa sedištem u Briselu. U njemu se nalazi zbirka od preko 500 umetničkih predmeta koju je decenijama skupljalo sedam generacija unazad. Dom Jevrema Grujića podignut je 1896. za istaknutog srpskog državnika i ustavobranitelja Jevrema Grujića, ministra pravde u vladi kneza Mihaila, diplomatskog predstavnika u Carigradu i osnivača Liberalne stranke.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Gradonačelnik podržao inicijativu da Dom Jevrema Grujića postane muzej

Izvor: Blic, 26.Nov.2014

Kao što je "Blic" nedavno najavio Dom Jevremna Grujića uskoro bi mogao da postane privatni muzej. Danas je to potvrdio i gradonačelnik Beograda Siniša Mali obilazeći taj spomenik kulture od velikog značaja...Gradonačelnik Beograda Beograda Siniša Mali, obilazeći dom Jevrema Grujića, rekao je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.