Humor u SKC-u: Dobri vojnik Švejk iz drugog ugla

Izvor: Blic, 05.Maj.2015, 01:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Humor u SKC-u: Dobri vojnik Švejk iz drugog ugla

- Švejk je lik koji može da se uporedi sa Don Kihotom, kao i sa Hamletom, on je pojam nezadrživog života i cinik prema svima - rekao je istoričar Miloš Ković, predstavljajući knjigu "Švejk hoće da pobedi" Dragana Stojanovića u galeriji SKC-a.

Povodom knjige "Švejk hoće da pobedi", predstavljene u sklopu ciklusa "Veliki rat i književnost", sa publikom su u ponedeljak uveče osim autora, razgovarali i Zorica Bečanović, Miloš Ković, kao i moderator Vesna Kapor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Eseji u ovoj knjizi bave se delima i piscima za koje važi da ih pre svega određuju humor, smeh, pa možda čak i vedrina. Knjiga uvodi ne samo u tumačenje Hašekove knjige "Doživljaji dobrog vojnika Švejka" već usmerava i na teme o Rableu, Erazmu Roterdamskom i Jonesku.

- U svim knjigama Dragana Stojanovića susrećemo se sa velikim istorijskim znanjem. Prvi utisak koji knjiga ostavi na čitaoca je da nema osećaj nametljive erudicije, pre svega se oseća smirenost i spokoj u želji da se sazna još - primetila je dr Zorica Bečanović profesor Filološkog fakulteta.

Dragan Stojanović je publici ukratko ispričao o najzanimljivijim detaljima knjige, zašto je ovo je baš knjiga koja će vas, i to kroz smeh, u svasvim drugačijem tonalitetu držati budna noćima.

- Švejk je vulgarna, ali i mudra karikatura, koja nam pomaže da bolje upoznamo knjigu, pa i sami sebe. Čar njegovog uspeha je u tome što sve prihvata, nije pobunjenik i insistira na tome - zaključio je Dragan Stojanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.