Građani sprečili instaliranje bazne stanice mobilne telefonije

Izvor: Studio B, 26.Nov.2014, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani sprečili instaliranje bazne stanice mobilne telefonije

Stanari kažu da je dozvola stanara iz broja 164 pravno ništavna, jer je u pitanju jedna zgrada sa tri ulaza.

Stanari ulaza u Ratka Mitrovića 162 i Kneza Višeslava 142 u naselju Cerak,  protive se postavljanju uređaja mobilnog operatera "Telenor" na krov zajedničke zgrade, dok su stanari ulaza u Ratka Mitrovića 164 to dozvolili. U Telenoru se pozivaju na ovu dozvolu, dok stanari druga dva ulaza smatraju da ona nije dovoljna.

Stanari kažu da je dozvola stanara >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << iz broja 164 pravno ništavna, jer je u pitanju jedna zgrada sa tri ulaza. Radi se o zajedničkim etažnim prostorijama, a to je i krov, pa je za postavljanje bazne stanice, prema Zakonu, potrebno odobrenje najmanje dve od tri skupštine stanara. Kako kažu, stanari iz broja 164 mogu da postave baznu stanicu samo na ono što je vlasništvo njihovog ulaza, a to je stepenište na primer. Uplašeni od eventualnog zračenja, stanari iz celog kvarta tvrde da ne žele predajnike na onome što je njihovo vlasništvo i da imaju pravo da o tome odlučuju.

Telenor je u februaru poslao dopis skupštinama stanara u Ratka Mitrovića 162 i Kneza Višeslava 142 sa ponudom da postave baznu stanicu. Za uzvrat, ovaj mobilni operater ponudio je mesečnu naknadu od 400 evra svakom ulazu, kao i rešavanje problema u održavanju zgrade. Ponuda je odbijena, a onda su se u subotu pojavili radnici Telenora sa opremom, jer kako kažu imaju odobrenje skupštine stanara iz ulaza 164. Građani su tada sprečili instaliranje, a slike sa Ceraka su se našle na društvenim mrežama..

Stanarka zgrade Sandra Birovljev tvrdi da je u razvijenim zapadnim zemljama, kao što su Nemačka, Norveška, odakle Telenor dolazi, zabranjeno postavljati bazne stanice u gradovima, već da se to radi isključivo izvan grada.

U Telenoru kažu da je postavljanje opreme na krovovima zgrada uobičajna praksa kako u Srbiji tako i u Norveškoj, kao i da imaju sve potrebne dozvole i da se pridržavaju srpskih zakona. Potvrđuju da imaju dozvolu stanara iz Ratka Mitrovića 164 i podsećaju da su najveći pojedinačni investitor u Srbiji, što verovatno nije dobra vest za građane Ceraka, koji, evidentno, ne žele baznu stanicu u svom kvartu.

 

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.