Grad Beograd predstavio ključne projekte na konvenciji „Srbija ka Evropi

Izvor: Studio B, 06.Maj.2015, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad Beograd predstavio ključne projekte na konvenciji „Srbija ka Evropi"

Grad Beograd predstavio je ključne projekte na konvenciji „Srbija ka Evropi", koja je danas održana u hotelu „Metropol", s ciljem unapređenja privredne saradnje Srbije i Italije i poboljšanja ekonomske klime u lokalnim sredinama.

Konvenciji je prisustvovao gradski menadžer Goran Vesić, članovi Gradskog veća i direktori beogradskih javnih preduzeća, dok je prezentaciju o projektima u Beogradu održao pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević.

Pored predstavnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Grada Beograda, konvenciji su prisustvovali i predstavnici Vlade Republike Srbije, članovi diplomatskog kora i privredni subjekti iz Italije, a specijalni gost konvencije je bio Đani Pitela, predsednik grupe socijaldemokrata u Evropskom parlamentu, koji se prethodno sastao i sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Borko Milosavljević je podsetio da je Beograd politički, kulturni i administrativni centar ovog dela Evrope. Takođe, Beograd je univerzitetski i sve veći turistički centar Evrope i sveta.

- Ono što treba Beograd još više da etablira na mapi Evrope i sveta jeste upravo projekat „Beograd na vodi" u vrednosti od 3,1 milijarde evra. Predviđeno je da se izgradi 1,8 miliona metara kvadratnih poslovnog i stambenog prostora - ukazao je Milosavljević i pozvao učesnike konferencije iz Italije da daju svoje savete i da prepoznaju svoj interes u okviru ovog projekta.

On je istakao da ostali projekti u Beogradu mogu da se podele u tri ključne kategorije. Reč je, kako je naveo, o projektima koji će se raditi po principu javno-privatnog partnerstva, dok se preostali projekti odnose na grinfild investicije i projekte iz procesa privatizacije.

- Projekti koji su razrađeni iz oblasti javno-privatnog partnerstva podeljeni su na projekte iz oblasti energetike, komunalne infrastrukture i oblasti saobraćaja. Prvi projekat iz oblasti energetike koji će biti realizovan tokom ove godine jeste uređenje deponije Vinča. Reč je o jednoj od najvećih neuređenih deponija u ovom delu Evrope, koja ovim projektom od velikog problema postaje potencijal. Objava javnog tendera za ovaj projekat biće u drugoj polovini godine, vrednosti oko 250 miliona evra, s ciljem pokretanja reciklaže komunalnog otpada i pokretanja obnovljivih izvora energije - ukazao je pomoćnik gradonačelnika.

On je predstavio studiju kojom bi toplotna energija, koju proizvodi termoelektrana TENT u Obrenovcu, bila iskorišćena na odgovarajući način, budući da se sada ona direktno i nepovratno izbacuje u reku Savu. Postoji mogućnost isplativosti projekta kao alternativnog vida zagrevanja, pre svega Novog Beograda, čija vrednost je 187 miliona evra. Takođe, kako je najavio, ove godine biće raspisan javni poziv za izgradnju takozvanih „toplotnih pumpi", koje će predstavljati jedan od prvih projekata po principu javno-privatnog partnerstva u Beogradu. Suština je da se iskoristi toplotna energija dveju beogradskih reka, a vrednost projekta je 75 miliona evra.

Milosavljević je dodao da je Beograd jedina evropska prestonica koja ima nulti procenat tretmana otpadnih voda, kao i veliki problem sa kanalizacijom, jer trećina prestonice koristi individualne jame.

- To jeste jedan od velikih problema Beograda ali, kako sam rekao, oni predstavljaju i velike investicione potencijale. Prvi projekat iz tretmana otpadnih voda biće izgradnja kolektora, po principu javno-privatnog partnerstva, čija će vrednost iznositi 109 miliona evra - naveo je Milosavljević i najavio da je plan da se pored ovog kolektora u budućnosti podignu još četiri fabrike za preradu otpadnih voda.

On je u nastavku prezentacije predstavio projekat izgradnje podzemnih garaža, koji će se takođe realizovati iz javno-privatnog partnerstva. Plan je, prema njegovim rečima, da se u naredne četiri godine uradi 16 podzemnih garaža, dok će za prve četiri biti raspisan tender već u drugoj polovini godine.

Takođe, Milosavljević se osvrnuo i na izgradnju metroa, istakavši da je on od strateškog značaja, kao i da je Grad Beograd uradio sve pripremne studije za integrisani vid saobraćaja u prestonici.

Vrednost ovog projekta je preko milijardu evra, uz podsećanje Milosavljevića da su vlade Srbije i Francuske potpisale sporazum o saradnji o njegovoj realizaciji.

On je najavio da se planira i izgradnja nove železničke i atobuske stanice, koja je uslovljena projektom „Beograd na vodi", koji će se, takođe, realizovati po principu javno-privatnog partnerstva.

Milosavljević je ocenio da privatizacija nacionalnog avio-prevoznika predstavlja pozitivan primer, jer je „Er Srbija" postala lider u ovom delu Evrope.

- Zbog povećanja broja putnika za 82 odsto za samo godinu dana, dok je broj putnika na Aerodromu „Nikola Tesla" povećan za više od 30 odsto, nametnula se potreba da se ozbiljno i brzo traže rešenja za proširenje aerodroma. Vrednost projekta je između 500 i 600 miliona evra, a koncesija se nudi kao vid zajedničke saradnje - precizirao je pomoćnik gradonačelnika.

On je podsetio da Grad Beograd ima oko 76 hektara uređenog infrastrukturnog zemljišta, koje bi se ponudilo preko projekata direktne izgradnje i grinfild investicija. Kada je reč o projektima privatizacije, Milosavljević je istakao da Beograd nudi najveći poljoprivredni kombinat u ovom delu Evrope.

- PKB ima 35.000 hektara obradivog zemljišta, nalazi se u blizini dveju reka i aerodroma, sa obezbeđenim lokalnim tržištem, i obezbeđuje 10 procenata ukupne proizvodnje mleka na teritoriji prestonice. Time ne čudi velika zainteresovanost za ovu privatizaciju - ukazao je Milosavljević.

On je podsetio da Beograd sada ima drugačiji i aktivniji pristup investitorima, i pozvao učesnike skupa da posete sajt grada www.beograd.rs kako bi se upoznali sa svim projektima, ali i potencijalima s kojima naša prestonica raspolaže, a koji se nalaze u delu „Vodič za investitore".

Takođe je ukazao da pri Kabinetu gradonačelnika postoji poseban sektor koji je 24 sata na raspolaganju potencijalnim investitorima, i pozvao učesnike da daju svoje predloge i sugestije u interesu obostrane saradnje.

Organizatori konvencije su kompanija Ria Consulting i Privredna komora Srbije, uz podršku Ministarstva privrede Republike Srbije, Ambasade Italije i nevladine organizacije za razvoj privrede pri italijanskoj ambasadi „ITA".

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.