GODINU DANA VLASTI U BEOGRADU: Investicije su ključ uspeha i razvoja Beograda

Izvor: Kurir, 19.Apr.2015, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GODINU DANA VLASTI U BEOGRADU: Investicije su ključ uspeha i razvoja Beograda

Mali je povodom godišnjice na čelu Beograda izjavio da je zadovoljan rezutatima koji su postignuti na smanjenju deficita, ukidanju nepotrebnih troškova, odgovornijem ponašanju zaposlenih u Gradskoj upravi, rešavanju manjka mesta u vrtićima

BEOGRAD - Investicije su ključ uspeha i najvažnija stvar za budućnost Beograda i njegov održiv razvoj, istakao je gradonačelnik Siniša Mali, sumirajući rezultate prvih godinu dana na čelu prestonice, uz napomenu da se neće odustati >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << od konsolidacija javnih finansija i kontrole troškova.

Mali navodi da je, između ostalog, zadovoljan rezutatima koji su postignuti na smanjenju deficita, ukidanju nepotrebnih troškova, odgovornijem ponašanju zaposlenih u Gradskoj upravi, rešavanju manjka mesta u vrtićima. U isto vreme, nije u potpunosti zadovoljan napretkom u konsolidaciji poslovanja GSP "Beograd".

Ističući da je 2014. godina bila izuzetno teška, kako zbog problema koje je ostavila prethodna vlast, tako i zbog katastrofalnih poplava, Mali je naveo da se nadležni "nisu uplašili izazova", već su probleme rešavali jedan po jedan.

U tom kontekstu, Mali je rekao da je 2013. u nasleđe ostavljen rekordan budžetski deficit od 20,25 odsto, koji je za godinu dana prepolovljen, a cilj je da ove godine bude smanjen na 6,5 odsto i da do kraja 2016. godine konsolidacija javnih finansija bude u potpunosti završena.

"Mislim da smo za ovih 12 meseci pokazali da kroz smanjenje i ukidanje nepotrebnih troškova, može odgovorno da se pristupi gradskim finansijama da bi se smanjili troškovi i krenulo u vraćanje skupih kredita koje je prethodna gradska vlast ostavila", rekao je Mali.

Mnogo urađeno na uklanjanju javašluka u javnim i komunalnim preduzećima

Prvi čovek Beograda smatra da je mnogo urađeno na promeni ponašanja i na ukidanju javašluka koji je bio prisutan u gradskim javnim i komunalnim preduzećima u kojima se, tvrdi, nije znalo ni ko kontroliše, ni zašto ne kontroliše.

Zato su, dodao je, sprovedeni posebni programi konsolidacije svakog preduzeća, s obzirom da je 2013. godine ceo gradski komunalni sistem gubio milione dinara. Prema rečima Malog, 2014. godine taj sistem je bio u plusu.

Profit je, podvukao je, važan za građane jer 85 odsto tog novca ide u budžet grada iz kojeg se finansiraju socijalna davanja, stipendije studentima, vrtići, izgradnja domova zdravlja...

Mali je izdvojio i aktivnosti kojima je rešavan manjak mesta u vrtićima, a imajući u vidu da je između 4.000 i 4.500 mališana na listi čekanja.

U tom smislu je jedno od rešenja koje je pomenuo i mogućnost da između 1.500 i 1.800 dece od septembra pođe u privatne vrtiće, što će omogućiti novi jedinstveni sistem čije je formiranje u toku.

Gradonačelnik je naveo i da je pri kraju akcija uvođenja video nadzora u sve vrtiće i osnovne škole, a sistem će biti umrežen i povezan u operativni centar koji će se nalaziti u opštini ili policijskoj stanici gde će postojati danonoćna kontrola.

"To je izuzetno važno zbog bezbednosti dece, a izlazimo u susret i roditeljima kako bi znali šta se dešava u vrtićima i školama", rekao je Mali.

On smatra da će na taj način moći da se kontroliše ko ulazi u školska dvorišta, što je način da se izbegnu nemili događaji, a najavljuje da bi i srednje škole mogle da budu uključene u taj sistem.

Navodeći da je socijalna politika dugo bila bez cilja i strategije, Mali je najavio da će u narednih mesec i po biti usvojena strategija socijalne politike Grada do 2020. godine.

"U proteklih godinu dana, i pored toga što nemamo novca, pokazali smo da nam je stalo i pokušavamo da pomognemo baš onima kojima je to najpotrebnije", rekao je Mali, koji ističe da je zadovoljan rezultatima koji su postignuti u vezi sa inkluzijom Roma.

Gradonačelnik sa druge strane, iako vidi napredak, nije u potpunosti zadovoljan rezultatima koji su ostvareni u konsolidaciji poslovanja gradskog saobraćajnog preduzeća.

Mali: Građani plaćajte prevoz

Ponovo apelujući da se plaća prevoz, Mali je rekao da je i pored povećanja naplate, ona i dalje ispod granice koja je neophodna da bi GSP stabilno poslovao.

"Nama je neophodno da građani plaćaju prevoz jer od toga kupujemo rezervne delove, autobuse, gorivo, a plaćamo i zaposlene GSP-a i da bi ceo sistem funkcionisao potrebno je da dobijemo i prihode od karata", objasnio je Mali.

Govoreći o GSP-u, Mali je naveo i da je završena javna nabavka za uvođenje video nadzora u autobusima, koji će biti uveden u naredna dva do tri meseca, a u sledećih nekoliko sedmica trebalo bi da bude raspisan i tender za uvođenje bežičnog interneta u sva vozila.

Mali je najavio i nabavku 50 autobusa koji se na ulicama mogu očekivati do kraja godine, a biće kupljeno i pet električnih vozila, kako bi se ukazalo na značaj zaštite životne sredine.

Govoreći o planovima za naredni period, Mali je podvukao da se neće odustati od konsolidacije javnih finansija i kontrole troškova, kao i da će se trošiti odgovorno, samo ono što se zaradi, a sav novac koji ostane posle vraćanja kredita, biće iskorišćen za nove investicije.

"Te investicije se odnose i na infrastrukturu i na uređenje grada", poručio je Mali i dodao da se neće odustati od odgovorne socijalne politike i od brige o najmlađima.

Ističući da su investicije najvažnija stvar za budućnost grada, Mali je naveo da će se raditi na projektima kao što je Beograd na vodi, ali i na privlačenju drugih investitora.

"Pokrećemo sve projekte koji su važni za to da se privredni ambijent u Beogradu unapredi i bude privlačan za svakog investitora koji ovde dođe da zaposli barem jednog zaposlenog i na tome ćemo insistirati", zaključio je Mali.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.