FOTO ŠETNJA KROZ BERLIN Radovi Markusa Gela prvi put u Beogradu

Izvor: Blic, 04.Maj.2015, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO ŠETNJA KROZ BERLIN Radovi Markusa Gela prvi put u Beogradu

Kako izgleda savremeni Berlin, sa svim svojim tenzijama i protivrečnostima, pokušao je da odgovori austrijski grafičar Markus Gel, koji je otvorio večeras izložbu svojih fotogravura u Galeriji KM8 u Ulici Kraljevića Marka. Umetnik kaže i da za predstavljanje 27 svojih radova nije slučajno odabrao Beograd.

Fotografije Markusa Gela nalaze se u značajnim svetskim muzejima. Umetnik objašnjava da je tehnika koju je koristio u izradi fotografija za prvu svoju izložbu u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izuzetno kompleksna i zahteva dosta preciznosti.

- Trebalo mi je oko tri meseca da završim sve ovo. Lično vidim povezanost između Beograda i Berlina u istorijskom kontekstu, jer su oba grada na neki način između Istoka i Zapada. Beograd je uvek bio na tom raskršću, a Berlin je grad koji karakterišu tenzije, protivrečnosti i asimetrije, koje me uvek iznova inspirišu. Zato sam i odabrao da u Beogradu izložim radove - rekao nam je Markus Gel.

Foto šetnja kroz Berlin u 27 fotogravura, pruža uvid u šest tematskih celina kojima Gel beleži istorijsko-kulturološke reference savremenog Berlina: vertikalna arhitektura, nemački ekspresionizam, magla, berlinski zid, sve su to delovi umetničke vizije koja prikazuje značajne istorijske trenutke.

Ciklusi “Berlinske ulice” i “Memorijal holokausta” bave se faktima iz perioda nacističkog režima, “Berlin Aleksanderplac” i “Nebo nad Berlinom” upućuju na književne i filmske paralele kao svojevrsne omaže, a “Istok-Zapad” i “Arhitektura u magli” preispituju savremenu arhitekturu.

Posetioci mogu videti i čuveni "Checkpoint Charlie", sliku koja predstavlja jedan od mračnijih momenata i treba da podseti koliko je bio blizu Treći svetski rat u tom trenutku.

Povezivanje Beograda sa Berlinom za ovog grafičara je bilo inspirativno i značajno i zbog arhitekture: Berlin se potpuno izgrađuje posle pada zida i taj novi talas zgrada i železničkih stanica je nešto što danas obeležava ovaj grad, a umetnik smatra da mi u Beogradu imamo slične primere.

- Ovde vidite fotografiju nilskog konja koja tu nije nimalo slučajno, iako odudara od ostalih slika, a okačena je pored železničke stanice Zoo, koja je bila i još je stecište ljudi na marginama društva. Nilski konj je životinja čiji je opstanak ugrožen, slično kao i sa tim siluetama koje obitavaju na stanici - uz osmeh nam priča Gel.

Izložba, otvorena uz podršku Gete instituta i Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu može se pogledati do 24. maja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.