Ceo Beograd leži na poroznom tlu i mogao bi da POTONE

Izvor: Blic, 21.Okt.2014, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ceo Beograd leži na poroznom tlu i mogao bi da POTONE

Zgrada u zemunskoj Ulici 22. oktobra, koja je naglo počela da tone, nije jedinstven slučaj u gradu. Potencijalno je ugrožen ceo Beograd, osim Tašmajdana i okoline, jer su zgrade podizane na lesnoj (sedimentna, lako porozna, laporovita ili glinovita stena) i peskovitoj podlozi.

Građevine mogu godinama da stoje stabilno, ali opasnost dolazi od vode, odnosno dotrajalih kanalizacionih i vodovodnih cevi, koje mogu da procure i „miniraju“ zgradu.

- Zgrada može da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << utone za pet do šest dana. Les spada u najosetljivije vrste tla što se tiče prodora vode. Nije potrebno da voda teče i da ga spira, dovoljno je da kaplje, a les će zbog svoje porozne strukture da se sabije, a tlo će pod opterećenjem objekta da se slegne – objašnjava profesorka Građevinskog fakulteta Mirjana Vukićević.

Jedan od najupečatljivijih primera poslednjih godina je potonuće zgrade PMF-a koja je prošle godine trajno sanirana.

Ostatak teksta pročitajte na sajtu 24.sata.rs

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ceo-Beograd-lezi-na-poroznom-tlu-i-mogao-bi-da-POTONE

Izvor: medio.rs, 21.Okt.2014

Zgrada u zemunskoj Ulici 22. oktobra, koja je naglo počela da tone, nije jedinstven slučaj u gradu. Potencijalno je ugrožen ceo Beograd, osim Tašmajdana i okoline, jer su zgrade podizane na lesnoj (sedimentna, lako porozna, laporovita ili glinovita stena) i peskovitoj podlozi...Građevine mogu godinama...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.