ČUDA SU SVUDA: Festival nauke od 3. do 6. decembra na Beogradskom sajmu

Izvor: Blic, 26.Nov.2015, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"ČUDA SU SVUDA": Festival nauke od 3. do 6. decembra na Beogradskom sajmu

Jaka eksplozija u galeriji Progres najavila je deveti festival nauke pod parolom "Čuda su svuda" koji će biti održan na Beogradskom sajmu od 3. do 6. decembra.

Milan Popović, jedan od organizatora festivala, u kofu je prvo sipao tečni azot.

- Uz pomoć vrele vode naglo ćemo promeniti temperaturu tečnog azota što će izazvati brzo ključanje i eksploziju - rekao nam je pre izvođenja eksperimenta Milan.

Eksplozija koja je usledila izbavila je veliku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << količinu dima ali je i okupala okolne posmatrače.

- Ovo je fizička eksplozija slična najvećoj eksploziji vulkana koju čovečanstvo pamti kada je proradio vulkan Krakatau. Tada je lava došla u dodir sa podzemnim vodama a eksplozija se čula, kako kažu zapisi, na udaljenosti do 5.000 kilometara - uporedio je Milan, na zanimljiv način, svoj eksperiment.

Pored eksplozija i svetlosnih efekata na sajmu ćete moći da vidite i telekinezu, fosile dinosaurusa, optičke varke i mnoge druge naučne eksperimente koji će vam zagolicati maštu i uveriti vas da nauka nije bauk.

Na ovogodišnjem Festivalu nauke, koji će okupiti skoro 600 naučnika i naučnih radnika, kako iz Srbije tako i iz inostranstva, organizatori najavljuju pregršt atraktivnih eksperimenata u kojima će posetioci moći i da učestvuju.

- Na sajmu će biti izložene 52 postavke koje će obuhvatiti i prirodne i društvene nauke. U hali 3a nalaziće se postavke za najmlađe, dok će u hali 3 biti eksponati za one nešto starije - rekla nam je Ana Jovanović, direktorka festivala.

Festival nauke biće otvoren za posetioce od 10 do 18 sati, dok će za vikend 5. i 6. decembra, biti otvoren do 20 sati. Cena karte za jedan dan festivala biće 450 dinara, a ulaz za decu do 5 godina će biti besplatan.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

ČUDA SU SVUDA Festival nauke uz podršku NIS-a od 3. do 6. decembra

Izvor: Blic, 26.Nov.2015

Uz podršku kompanije NIS će od 3. do 6. decembra na Beogradskom sajmu biti održan Deveti Festival nauke, pod sloganom „Čuda su svuda“...NIS je treću godinu zaredom generalni sponzor ove najznačajnije regionalne naučne manifestacije, čiji je cilj promocija i razvoj nauke i naučnih otkrića,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.