Bista u čast treneru šampiona

Izvor: Politika, 19.Apr.2014, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bista u čast treneru šampiona

Spomenik Jeleni Genčić, višestrukoj državnoj prvakinji u tenisu i potonjem treneru uz koga su stasavali Goran Ivanišević, Monika Seleš i Novak Đoković, trebalo bi da bude otkriven 1. juna, na godišnjicu njene smrti

Ako se ostvari inicijativa akademika medicine i vajara dr Vladimira Jokanovića, nekadašnjeg reprezentativca Jugoslavije u rvanju, Beograd će se 1. juna dičitijoš jednim spomenikom.

Bista u čast Jeleni Genčić, višestrukoj državnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prvakinji u tenisu i potonjem treneru uz koga su stasavali Goran Ivanišević, Monika Seleš i Novak Đoković, trebalo bi da bude svečano otkrivena na godišnjicu njene smrti.

To obeležje bi ujedno bilo i prvi spomenik u Srbiji posvećen jednoj sportistkinji i novinarki.

O kakvoj je svestranoj ličnosti reč govori i podatak da se Jelena Genčić uspešno bavila i rukometom – bila je golman našeg nacionalnog tima koji je na prvom svetskom prvenstvu osvojio bronzanu medalju. Imala je i 45 godina izuzetne novinarske karijere u kulturnoj i obrazovnoj redakciji RTS-a. Bila je autor emisija za koje je dobila sva moguća priznanja, a najznačajnija je Nagrada za životno umetničko ostvarenje, koja joj je pripala za seriju o Njegošu.

Dr Jokanović je za svoju ideju dobio apsolutnu podršku Dušana Grujića, direktora Teniskog kluba „Partizan”, na čijim terenima je Genčićeva provela igrački i trenerski vek.

– Bili bismo više nego ponosni ako bi bista bila postavljena u krugu TK „Partizan”. Na svaki način ćemo pomoći da ideja dr Vladimira Jokanovića bude ostvarena, uključujući i prikupljanje novca za izlivanje biste u bronzi. Sa Novakom ću se videti u Parizu, na „Rolan Garosu”, nema sumnje da će i on pružiti svaku potrebnu pomoć. Najbolje bi bilo da se u realizaciju spomenika uključi što više sportskih udruženja, pa i resorno ministarstvo, jer je Jelena Genčić zaslužila državni pijetet –  zaključuje Grujić.

Dr Vladimir Jokanović će i ovo obeležje, kao i bistu dr Milutinu Ivkoviću Milutincu, postavljenu kraj stadiona u Humskoj u prošlogodišnjoj akciji koju je pokrenula „Politika”, pokloniti Beograđanima. Model, po kome će biti izrađen gipsani kalup, već je izvajao u glini.

– Bista je visine 80 centimetara, a dočarao sam Jelenin lik iz vremena kada je imala tridesetak godina. U to vreme trenirao sam rvanje u „Partizanu”, a svaki slobodan trenutak koristio da skoknem do teniskih terena i od nje ukradem neku foru, jer sam bio zaljubljenik u „beli sport”, a tako je ostalo do danas. Jelena je bila prava lafica i izuzetno, izuzetno dobra igračica – evocira uspomene Jokanović.

D. Jokić-Stamenković

objavljeno: 19.04.2014.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.