Beograđanka do Himalaja stigla biciklom

Izvor: 24sata, 27.Avg.2014, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograđanka do Himalaja stigla biciklom

Želja i potraga za slobodom prevladala je u životu Beograđanke Snežane Radojičić koja se odvažila pre tri godine da napusti stalni posao, sedne na bicikl i obiđe svet. Za tri godine prešla je skoro 31.000 kilometara.

AVANTURA - Među prvim jakim impresijama joj je vožnja Transfagarašanom u Rumuniji, putem koji se penje na preko 2.000 metara koji je sagradio Čaušesku u vreme sovjetske agresije na Poljsku. U Šangaju se pela na najvišu zgradu na svetu i stajala na Nebeskom >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << mostu visokom preko 100 metara, a u južnoj kineskoj provinciji Junan posetila je Kraljevinu patuljaka gde u minijaturnim kućama kao iz bajke žive ljudi patuljastog rasta, uglavnom bivši članovi cirkusa. Popela se, naravno, biciklom na Thorung La Pas na nepalskim Himalajima, na visinu od 5.614 metara.

- Prešla sam Gobi pustinju doživevši u deset dana temperaturne razlike od plus trideset do minus deset, kao i razne neobične susrete sa mongolskim nomadima - priseća se Snežana.

Na put je krenula sa saputnikom kog je upoznala preko inostranog biciklističkog portala za traženje društva za biciklističke ture.

Snežana na vrhu Thorung La Pas, na visini od 5.614 metara

- Ušli smo i u emotivnu vezu, međutim, nakon sedam meseci na drumu morali smo da se razdvojimo jer nam nije išlo. Nastavila sam sama i u početku sam se dosta bojala. Međutim, vrlo brzo počela sam da otkrivam da je svet prijateljski raspoložen prema putnicima i da je lakše putovati samoj ženi nego možda samom muškarcu - tvrdi ona jer je svuda sretala ljude koji su hteli da joj pomognu.

Snežana na vrhu Thorung La Pas, na visini od 5.614 metara

Dnevni budžet na putovanju je veoma skroman, prosečno troši od osam do 10 evra.

- Na biciklu obično nosim oko 35 do 40 kilograma tereta. Prešla sam 31.000 kilometara na mojim točkovima, a sa drugim prevoznim sredstvima koje je nekad neminovno koristiti što zbog viznih pravila što zbog nemogućnosti da se u pojedine zemlje uđe kopnenim putem, to iznosi oko 60.000 km. Mereno brojkama, ja sam već napravila krug oko planete, jer se uzima da je obim Ekvatora 40.000 km. Međutim, ja mislim da sam tek na možda četvrtini mog puta - kaže Snežana.

Brzo je otkrila da je svet prijateljski raspoložen prema putnicima

Na drumu je doživela svega tri neprijatnosti koje su, kako kaže, mogle da joj se dogode i da je sedela kod kuće. U Grčkoj lopovi su joj ukrali torbu ispred šatora. U Kini je imala neprijatan susret sa farmerom na čijem je zemljištu sama postavila šator.

Brzo je otkrila da je svet prijateljski raspoložen prema putnicima

- Na južnom obodu Bajkalskog jezera, dvojica mladića htela su da ukradu moj bicikl dok sam spavala, ali sam ih čula i izašla iz šatora. Tražili su mi novac, ali su umesto toga dobili paprika sprej u oči i pobegli - priča ona.

Snežanin svaki dan je zanimljiv i bogatiji za nova iskustva i poznanstva. Često je lokalni stanovnici, kad je upoznaju zovu da bude njihov gost, upoznaju sa svojim porodicama. Takođe, često sreće i druge putnke, bilo na biciklima ili autostopere. Snežana je napisala knjigu o svom putovanju “Zakotrljaj me oko sveta” u kom je ispričala priču o sedmomesečnom putovanju sa njenim saputnikom.

Nakon promocije knjige Snežana kreće na jednomesečnu turu biciklom po Srbiji tokom koje će držati tribine, a zainteresovani mogu da joj se pridruže u vožnji, jer je zamišljeno da to bude kao cikloputnički karavan.

Tek je na četvrtini svog puta

CILJ - Snežanin plan je da krajem oktobra nastavi svoje putovanje, a cilj joj je Šri Lanka. “Ostala su mi južnoazijska ostrva: Malezija, Indonezija. Filipini... I tu bih vozila tokom zime, a na proleće bih se popela na sever, do Japana i pratila sakuru (cvetanje trešnje) od juga do severa te zemlje. Ukoliko bude novca, želela bih da pređem na rusko poluostrvo Kamčatku, jer mi je to san od detinjstva. Potom bih, na leto, letela za Južnu Ameriku. Mislim da ću tamo ostati najmanje tri - četiri godine”, planira Snežana.

Nastavak na 24sata...






Povezane vesti

Beograđanka do Himalaja stigla biciklom

Izvor: Blic, 27.Avg.2014

Želja i potraga za slobodom prevladala je u životu Beograđanke Snežane Radojičić koja se odvažila pre tri godine da napusti stalni posao, sedne na bicikl i obiđe svet. Za tri godine prešla je skoro 31.000 kilometara...Među prvim jakim impresijama joj je vožnja Transfagarašanom u Rumuniji,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.