Beograđani ogorčeni novim pravilima Bus plusa

Izvor: Politika, 15.Jul.2012, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograđani ogorčeni novim pravilima Bus plusa

BEOGRAD – Nova pravila ulaska i izlaska u vozila gradskog prevoza u Beogradu, kao i pojačana kontrola čekiranja karata koja se od danas primenjuju, nisu, bar za sada, obradovala Beograđane.

Reporteri Tanjuga obišli su nekoliko prometnih autobuskih stajališta u gradu i svuda zatekli sličnu sliku - kontrolore na stanicama koji građanima ukazuju da moraju da ulaze na prednja vrata i proveravaju njihove karte, a kontrolorima na stajalištima pomažu i komunalni policajci.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Kada autobus stane na stanicu, koja je pod pojačanom kontrolorom Bus plus kontrolora, oni u već prepoznatljivim svetlo i tamno plavim majicama ulaze u vozila, proveravaju da li su putnici čekirali karte i upozoravaju ih na nova pravila i potom izlaze, nakon čega autobus može da nastavi put.

Ova nova pravila, međutim, nisu baš obradovala Beograđane, koji su i pored ranijih najava iz Bus plusa o njihovom uvođenje, pomalo iznenađeni.

Putnici koje je Tanjug zatekao na autobuskom stajalištu kod Ušća, na stanici „Šest kaplara” ocenjuju da takva procedura nepotrebno zadržava vozila javnog prevoza na stanici, ali i brinu da će još većih problema biti od septembra kada gužve u saobraćaju budu veće.

Slađana Petrović (30) iz Obrenovca nije zadovoljna novim pravilima i smatra da su katastrofalna.

„Vraćam se sa puta, dve nedelje nisam bila ovde i izbacili su me tri puta iz autobusa, niko ne vidi da imam kofer i da sam umorna, jednostavno morate da uđete na prva, a da izađete na poslednja vrata s tim što nema kupovine karata kod vozača, nego morate da izađete iz autobusa, jer prete policijom da bi ste otišli na trafiku i kupili bus plus karticu”, ispričala je Petrovićeva.

Ona je navela da je razočarana novim pravilima, kao i postupanjima Bus plus kontrolora i dodala da se nada da nova pravila, ipak, neće zaživeti, već će biti ukinuta.

„Dosadašnja pravila bila su u redu, ali ovo sada, posebno što oni (kontrolori) misle da treba da zavode red, svađaju se....stvarno sam šokirana i razočarana. Ne znam kako ću stići do kuće”, rekla je Petrovićeva.

Probleme je imala i penzionerka Ružica Krljić (60), koja se požalila na to što kartu nije mogla da kupi u vozilu, već je morala da izađe i bus plus karticu dopuni na kiosku.

„Ušla sam gde treba, ali nisam mogla da kupim kartu kod vozača, već su mi rekli da moram da izađem i da kupim dopunu na kiosku”, rekla je Krljićeva.

Ona je dodala da još uvek nova pravila ne stvaraju velike probleme što se tiče gužve budući da je nedelja i da danas saobraćaj u Beogradu nije velikog intenziteta, ali da brine kako će to izgledati radnim danima, posebno od septembra kada i đaci krenu u školu.

„Mislim da tada ljudi neće ni gledati da li su prednja, zadnja ili srednja vrata, ulaziće gde stignu”, smatra ona.

Međutim, nova pravila nisu problem za studentkinju Tijanu Mišić (23), koja veli da će ih se pridržavati.

Ona nema zamerke ni na funkcionisanje bus plus sistema i, kako je rekal, nije primetila da pojačana kontrola u vozilima i na posebnim punktovima stvara gužvu.

„Mislim da nova pravila nisu problem. Koliko sam primetila, sve funkcioniše bolje i prevoz i sve ostalo...Ne vidim nikakve probleme, niti veću gužvu zbog čekiranja karata”, rekla je Mišićeva.

Međutim, da se putnici i ne pridržavaju baš novih pravila primetio je Miša Mičić (56) i rekao da mu se čini da ona samo stvaraju zabunu kod građana i stvaraju gužvu.

„Nova pravila samo stvaraju zabunu, to je moglo da se reši i na neki drugi način, puno vremena to traje i napravi se gužva”, ukazuje Mičić. Povodom uvođenja novih pravila, Bus Plus se izvinio građanima koji su proteklih dana dobijali nepotpune informacije o novim merama u javnom prevozu.

„Mere su donete u cilju unapređenja kompletnog sistema javnog prevoza u Beogradu. Da bi autobusi gradskog prevoza bili noviji i učestaliji, neophodno je da ovaj sistem finansijski stane na noge, a za to je potrebno i da korisnici gradskog prevoza, prevoz koji koriste uredno i plaćaju”, navedeno je u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Bus plusa.

Oni navode da je ulazak na prednja vrata u sva vozila, osim u zglobna i tramvaje, uobičajen i u mnogim gradovima u Srbiji, kao i u mnogim evropskim. Nova pravila koja od danas važe u vozilima javnog gradskog prevoza, propisuju da putnici u prvoj zoni na prednja vrata ulaze u sve trolejbuse i solo autobuse, a kada su u pitanju zglobni autobusi, tramvaji i trolejbusi, putnici treba da ulaze i na prednja i na zadnja vrata, a izlaze na srednja.

Takođe, ulaz na prednja vrata važi na svim početnim stanicama, dok u drugoj zoni važi pravilo ulaska na prednja vrata i izlaska na ostala vrata.

Od tih pravila biće izuzete majke sa decom i invalidi u kolicima koji će, kao i do sada, ulaziti na srednja vrata u vozila sa rampom.

Do kraja leta sva vrata na vozilima javnog prevoza biće obeležena oznakama za ulaz i izlaz putnika.

Tanjug

objavljeno: 15/07/2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Građani ignorišu nova pravila ulaska u autobuse GSP

Izvor: Kurir, 15.Jul.2012

Preduzeće Bus plus, koje je zaduženo za prodaju i kontrolu karata, najavilo je da će od danas početi novi režim ulazaka i izlazaka, tako da će građani morati da ulaze na prednja vrata, a u zglobnim autobusima i na zadnja..BEOGRAD - Beograđani su uglavnom ignorisali novi režim ulazaka i izlazaka...

Nastavak na Kurir...

Bus plus: Nova pravila u vozilima gradskog prevoza

Izvor: Večernje novosti, 15.Jul.2012

Kontrola ulaska i izlaska iz vozila od strane "Bus plusa" i komunalne policije. Vožnja bez karte praktično nemoguća

Nastavak na Večernje novosti...

Ulazite li na srednja?

Izvor: B92, 16.Jul.2012, 02:30

Beograd -- Nova Bus-plus pravila danas će biti na prvom ozbiljnom testu, prvog radnog dana od njihovog uvođenja...Nova pravila Bus-plusa, firme za izdavanje i prodaju karata u GSP-u, počela su da važe u nedelju 15. jula, a propisuju da putnici u autobus, tramvaj ili trolejbus ulaze na prva i zadnja...

Nastavak na B92...

Kasnili na posao zbog novih pravila u gradskom prevozu

Izvor: medio.rs, 16.Jul.2012

U vozilima gradskog prevoza od juče važe nova pravila za ulazak i izlazak iz vozila, a pojačana je i kontrola. Ali, uvođenje sistema ulaska na prednja i zadnja vrata se još uhodava, pa se stvaraju i zastoji u saobraćaju. Putnici su nezadovoljni jer su mnogi danas kasnili na posao, a nova pravila...

Nastavak na medio.rs...

Gužve zbog novih Bus plus pravila

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jul.2012

Prvi radni dan ove nedelje obeležile su i gužve na pojedinim autobuskim stajalištima, na kojima se primenjuje novi Bus plus sistem ulaska i izlaska iz vozila.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

SKANDAL: Bus Plus kontrolori napravili saobraćajni kolaps

Izvor: BKTV News, 16.Jul.2012

Da nije tužno bilo bi smešno. Danas oko 14 časova, kod pančevačkog mosta grupa kontrolora je napravila saobraćajni kolaps.. Naime, njih dvadesetak, uz dvoje komunalnih policajaca, zadržavalo je autobuse GSP Beograd u proseku po pet minuta.. Konrolori su stajali na vratima, koja su obeležena kao...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.