Beograd kupuje preostalu polovinu procenta PKB-a

Izvor: Politika, 22.Sep.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd kupuje preostalu polovinu procenta PKB-a

Ideja je da se u slučaju prodaje Poljoprivredne korporacije „Beograd” ne vuku „repovi” u vidu malih akcija, odnosno da – ako privatizacije ne bude – prestonica u potpunosti kontroliše ovo preduzeće

Grad će postati stopostotni vlasnik Poljoprivredne korporacije „Beograd” otkupom preostale polovine procenta akcija ove firme. Tu odluku su prošlog četvrtka izglasali odbornici prestoničkog parlamenta. Budući da su se o tome izjašnjavali u skraćenom postupku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zaključak o namerama usvojen je bez obrazloženja i rasprave. Nezvanično, grad se na ovaj potez odlučio zbog predstojeće prodaje ove kompanije.

Podsetimo, PKB se našao među 502 preduzeća u restrukturisanju za koja je raspisan javni poziv za privatizaciju. Pisma o zainteresovanosti potencijalni ponuđači mogli su da dostave do 15. septembra. Još se zvanično ne zna da li je bilo interesovanja za najveću agrarnu firmu u Srbiji, ali spominje se da ima desetak privrednih subjekata zainteresovanih za svojinsku transformaciju PKB-a, u kojem grad Beograd od 2010. godine ima 99,5 odsto kapitala, uz osnivačka i upravljačka prava.

Ideja je, saznaje „Politika”, da se u slučaju prodaje PKB-a ne vuku „repovi” u vidu malih akcija, već da sve budu pod kontrolom grada. U slučaju da ne dođe do svojinske transformacije, prestonica će u potpunosti kontrolisati ovo preduzeće.

U tekstu zaključka usvojenog na sednici Skupštine grada, navodi se da je grad za otkup izdvojio pet miliona dinara. Tih 0,5 posto akcija trenutno dele PKB, republički Fond za razvoj, „Dunav osiguranje” i nekoliko privatnih lica.

– Otkupom akcija, grad Beograd bi preuzeo upravljačka prava u celosti, postigla bi se konsolidacija vlasništva, homogenizacija strukture kapitala i odlučivanja, mogućnost isključenja sa berze, a postupak donošenja odluka bi se pojednostavio – navodi se u pisanom obrazloženju zaključka.

----------------------------------

Proizvodnja u porastu

Na farmama PKB-a stočarska proizvodnja porasla je u avgustu u poređenju sa na istim mesecom prošle godine. Stočni fond uvećan je za 208 krava, a proizvedeno je i 518.000 litara mleka više. Trenutno, PKB dnevno isporučuje mlekarama 170.000 litara ovog proizvoda dnevno.

Dobri rezultati postignuti su i u hortikulturnim prinosima, pa je tako umesto planiranih 57 tona krastavca od početka godine proizvedeno 62 tone. Iz plastenika PKB-a obrani su i paprika, ljute papričice, zelena salata i paradajz. Dobre rezultate dala je i berba lubenice – ovogodišnjeg noviteta u ponudi PKB-a – koju su mnogi kupovali na veliko. Bolji rod u odnosu na prošlu godinu očekuje se i kod ratarskih kultura, prevashodno zbog velike količine padavina.

----------------------------------

Novi predstavnik grada u skupštini kombinata

Odbornici gradske skupštine na poslednjem zasedanju ovlastili su Katicu Radosavljević, istraživača saradnika na beogradskom Ekonomskom fakultetu, da u ime grada Beograda učestvuje u radu Skupštine PKB-a. Ona je na to mesto imenovana umesto Ivana Soča, novopostavljenog direktora JKP „Gradske pijace”, koji je sredinom meseca podneo ostavku na funkciju gradskog punomoćnika u PKB-u.

D. Bukvić

objavljeno: 23.09.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.