Beograd konačno dobija svoj NAUČNI KLUB

Izvor: Blic, 30.Mar.2017, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd konačno dobija svoj NAUČNI KLUB

Beograd 6. aprila dobija Naučni klub na stalnoj adresi Kralja Petra 46 u samom centru grada, koji će funkcionisati kao inovativno mesto gde se na savremen način susreću nauka i građani, znanje i radoznalost, ideja i njena tehnološka primena.

Naučni klub Beograd nalazi u zoni grada koju su obeležile srpska nauka i kultura, u neposrednoj blizini Univerziteta u Beogradu i zgrada više fakulteta, uz Biblioteku grada, Kolarac, Kinoteku i Etnografski muzej, stotinak metara od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sedišta Srpske akademije nauka i umetnosti, nedaleko od Muzeja Vuka i Dositeja, gde je nastala Velika škola, izvorište moderne srpske države.

Centar za promociju nauke i njegovi partneri iz nauke, obrazovanja i medija, iz Evrope i sveta, svakog dana organizovaće u Naučnom klubu raznovrsne, svakom dostupne, naučnopopularne programe.

Jedan dan u Naučnom klubu počinje interaktivnim dečjim radionicama, za đake i nastavnike, potom se Klub pretvara u okupljalište studenata, studentskih sekcija i organizacija mladih, da bi u popodnevnim satima ugostio polaznike najrazličitijih radionica, obuka i seminara. Popularni večernji programi predstavljaju naučnike, naučna znanja i otkrića svim građanima, jasno i zanimljivo, kroz originalne sadržaje, interakciju, film, muziku, predavanja i tribine.

Lokacija za trajno stanište Kluba pronađena je početkom 2016. godine gde je, na spratu iznad, smešteno i sedište samog Centra. Istovremeno, ideja se već proširila na 12 gradova Srbije, gde je u saradnji sa lokalnim samoupravama i centrima za stručno usavršavanje CPN pokrenuo 12 naučnih klubova. Na kraju ovog procesa, u Beogradu je otvoren i centar ove mreže – Naučni klub Beograd, ključnu nacionalnu infrastrukturu za promociju nauke, za širenje naučne kulture i jačanje naučne pismenosti u Republici Srbiji.

Gost Naučnog kluba Beograd neposredno nakon otvaranja biće i Sedrik Vilani, francuski matematičar i jedan od najpoznatijih matematičara na svetu, dobitnik Fildsove medalje, koja je u svetu matematike popet Nobela.

Na sajtu Naučnog kluba moguće je pratiti koliko je još vremena ostalo do samog otvaranja ovog dugo čekanog prostora. Odbrojavanje možete pratiti OVDE.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.