BG LJUBIMAC Šta vam poručuje vaš mezimac svojim ponašanjem?

Izvor: Blic, 25.Maj.2016, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BG LJUBIMAC Šta vam poručuje vaš mezimac svojim ponašanjem?

Mnogi faktori utiču na ponašanje ljubimaca, kako spoljni tako i od samog vlasnika. Odnos vlasnika prema ljubimcu treba da bude iskren, pravedan i ispunjen ljubavlju jer, kako kaže veterinar dr Miomir Ranđelović, životinja to instiktivno prepoznaje.

- Normalno ponašanje ljubimca uslovljeno je mnogim faktorima spoljašnje sredine, odnosom vlasnik-ljubimac kao i nasleđem ljubimca. Vlasnik bi trebalo da obezbedi svom ljubimcu uslove u skladu sa njegovom vrstom i uzrastom da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bi se izbegli neki od vidova negativnog ponašanja - priča dr Ranđelović.

Pas negativno ponašanje ispoljava ako mu je dosadno. U tom slučaju treba ga animirati.

- Ukoliko je pas zapostavljen, on kreće da grize sebe i okolne predmete. Ukoliko se strogo ponašate prema psu, onda on piški i kaki nekontrolisano i skriva se negde po kući - kaže dr Ranđelović.

Nikad nisu stari da bi naučili nešto novo

Uticaj spoljašnje sredine može takođe imati uticaj na razvijanje pozitivnih ili negativnih osobina kod ljubimca.

Psi počinju da reaguju na nadražaje čim se rode i nikada nisu suviše stari da bi naučili nešto novo. Na njih utiče na primer grmljavina ili pucnjava, i tada drhte i skrivaju se.

Postoji i faktor nasleđa kod psa, a to je poremećaj u ishrani zbog kojeg životinje imaju izopačen apetit i jedu predmete i kamenje napolju, a kako nam kaže dr Ranđelović to nije uticaj spoljašnje sredine.

Mačke su samostalne

Postoji mnogo vrsta mačaka, sa različitim karakterom, međutim svaka od njih očekuje da vlasnik obrati pažnju na nju.

- Neke mačke vole da ih mazite, a neke da ih ostavite na miru ali opet komunicirate sa njima. To znači da im voda i hrana uvek budu dostupni, a ako to ne ispune, one će mokriti i kakiti na mestima na kojima ne treba to da rade, što je obično mesto na kojem gazda spava - dodaje dr Ranđelović.

On kaže da su mačke veoma osetljive na dolazak novih članova domaćinstva, kao i drugih životinja, koje obično ne trpe.

Papagaji su osetljivi

Papagaji su divlje životinje, njima je priroda životna sredina i oni su navikli da žive u jatu.

- Papagaji su jako osetljivi i njima treba odrediti pravo mesto u stanu. Navikli su da žive u paru i ukoliko ne možete da im obezbedite još neku pticu, onda im treba staviti ogledalce u kavez kako se ne bi osećali usamljeno - kaže dr Ranđelović.

Pročitajte još

Papagaji svoje nezadovoljstvo ispoljavaju udaranjem i rušenjem stvari po kavezu, kao i kreštanjem.

"Blic" će za vas svake srede prenositi savete lekara kako bi vaši ljubimci bili srećni, zdravi, a vi bezbrižni.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.