Izvor: Blic, 20.Okt.2016, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BAKA KRISTINA NA TENKU UŠLA U BEOGRAD Sa 16 godina obukla uniformu i postala tenkista

Preživeli oslobodioci Beograda nisu propustili priliku da se okupe u svečanom defileu na ulicama prestonice i podsete se tog 20. oktobra 1944. godine.

Baka Kristina Jovanović se pre 72 godine tenkom probijala kroz nemačke trupe.

- Bilo je strašno, mnogo se ginulo. Borba je bila prsa u prsa. Eto, ima nas srećnika koji su dočekali da nakon ovoliko godina proslavljamo ovaj veliki dan - kaže Kristina Jovanović (90), nosilac partizanske spomenice i brojnih drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << medalja koje svedoče o njenoj hrabrosti u borbi protiv okupatora.

Požrtvovanost ove odvažne dame opisuje i činjenica da je sa 16 godina obukla uniformu i preuzela odgovornost nad ni manje ni više - tenkom.

- Bila sam tenkista u 21. diviziji. Sećam se kako smo dočekali generala Ždanova i rusku armiju, i zajedno sa njima krenuli u ofanzivu protiv Nemaca. Rusi su nam ulivali hrabrost. One njihove „kaćuše“ su izgledale tako  moćno da smo pored njih i mi postajali još moćniji i odvažniji. Ratovali smo od juga do severa, od istoka do zapada, i na kraju smo oslobodili prestonicu - kaže baka koja, iako je u desetoj deceniji, zrači pozitivnom energijom i voljom za životom.

Priseća se kako su ih tada dočekali u Beogradu...

- To je bio veliki doček. Slavilo se, pevalo, igralo... Ovo danas obeležavanje me je podsetilo na dešavanja od pre toliko godina. Mnogo sam srećna što je ovoliko ljudi došlo da nas pozdravi, ali ne samo nas, već i vas, mlađe generacije. Mi smo se borili za vas, za vašu budućnost - zaključuje ova hrabra baka pokazujući ordenje i brojne medalje koje ponosno nosi na grudima.

BORISAV FILIPOVIĆ: GLADNI, UMORNI I NEPOBEDIVI

Njoj uz rame bio je Borisav Filipović (91).

- Sećam se kao juče da je bilo. Glad i umor su nas sustizali, ali nadjačavala ih je volja za oslobođenjem. Krenuo sam sa drugovima u juriš. Nemci su tukli mitraljezima iz obližnjeg podruma. Tada sam bacio dve bombe unutra i odjednom je usledila tišina - seća se Borisav Filipović (91) vojni pilot i pukovnik 4. divizije.

Ovaj hrabri vojnik se sa 15 godina pridružio partizanima, a sa 17 je te davne 1941. izašao na front.

- Bio sam mlad, pun entuzijazma. Išli smo na sve ili ništa. Bilo je teško, ali smo na kraju uspeli da isteramo okupatora iz Beograda, iz naše zemlje - zaključuje pukovnik Filipović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.