ATRAKCIJA U AZIJI Radovi đaka Drvo arta oduševili posetioce sajma u Singapuru

Izvor: Blic, 29.Mar.2015, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ATRAKCIJA U AZIJI Radovi đaka "Drvo arta" oduševili posetioce sajma u Singapuru

Beogradska Tehnička škola "Drvo art" učestvovala je kao jedina obrazovna ustanova iz Evrope na najvećem sajmu nameštaja u Singapuru, predstavljajući azijskoj publici učeničke radove, stone lampe i stolice za poneti, a ekipa se vratila sa utiscima koji su, prema rečima direktorke škole, prevazišli i najsmelija očekivanja.

Škola je dobila konkretne ponude od singapurske i indijske firme za proizvodnju naših lampi i stolica, rekla je Tanjugu direktorka Zorica Đoković >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i istakla da je publika oduševljena učeničkim radovima koji su najčešće opisivani kao funkcionalni, interesantni i izuzetno maštoviti.

Takođe, želju da saradjuje sa ovom školom izrazio je i singapurski institut pri Savetu za proizvodnju nameštaja, čiji članovi žele da posete radionice ove škole, na kojima i nastaju radovi za sajmove, a zanima ih i da im naši nastavnici drže predavanja.

Zorica Đoković kaže da je na sajmu koji je trajao do 16. marta uspostavljena saradnju i sa Udruženjem dizajnera Vijetnama, a i posetioci iz Hongkonga žele da radove ove škole predstave kao primere dobre prakse i da ih koriste u nastavi za buduće dizajnere na fakultetima.

- Publika je bila iznenađena kad im kažemo da smo mi samo srednja škola, a interesantno je i to što je stručna publika iz Azije bila iznenađena kako dozvoljavamo đacima da budu do te mere kreativni i da realizuju ideje, jer se njihov obrazovni sistem više koncentriše na praktičnost, a manje forsiraju dizajn - rekla je Zorica Đoković.

Ova škola debitovala je na međunarodnoj sceni 2012. godine, izlažući na Međunarodnom sajmu nameštaja u Milanu, čiju publiku je oduševila maštovitim kreacijama, a Đoković kaže da je u Singapuru bilo i onih koji su, zahvaljujući školi iz Beograda, prvi put čuli za Srbiju i videli ćirilicu, ali su gotovo svi stekli utisak da smo veoma kreativna nacija.

U školi se pripremaju i za sajam repromaterijala u Kelnu, za manje od mesec i po dana a dobili su i poziv za učešće na Nedelji dizajna u Parizu i tamošnjem sajmu nameštaja.

Osim direktorke, u ekipi su bile dve učenice Jelena Bulatović i Teodora Mitrović, autorke nekih od radova i nastavnica predmeta Oblikovanje nameštaja Jelena Obradov, koja je Tanjuga prenela fantastične utiske sa sajma, istakavši da su učenici jako kreativni.

- Tek onda kada od njih očekujete nešto konkretno, dobijate i više od toga - rekla je Obradov i navela da su radovi nastali na ranijim radionicama, čije teme, kako kaže, treba da isprovociraju učenike da osmisle predmete koji imaju upotrebnu vrednost, ali i da ne zauzimaju puno prostora.

Stolice su rađene od bukve, drveta koje je zahvaljujući gostovanju ove škole na sajmu doživelo pravu premijeru. Dopunjene su tekstilom i konopcima, kako bi se poboljšala funkcija, rekla je Obradov.

Drugi deo proizvoda, stone lampe, nastale tokom radionice 2014. i rađene su od hrasta i rehau mineralnih ploča, koje su propustljive i propuštaju svetlost.

- Tehnička škola Drvo art učenicima podjedanko daje znanje iz tehnologije, poznavanja materijala , osnova i istorije dizjana... Oni imaju širu sliku šta može i na koji način da se napravi ali nastoje i da se malo pomere od toga i da vide dokle može, gde je granica - rekla je nastavnica.

Učenica četvrtog razreda, jedna od autorki lampi, Jelena Bulatović takođe je ponela odlične utiske sa sajma.

Posetioci su se, kaže, uglavnom raspitivali odakle joj ideja, iznenađeni što dolaze iz srednje škole, a bilo je i ponuda zainteresovanih za njihovu proizvodnju.

Jelena namerava da se upiše na Šumarski fakultet i kaže da je ideju za lampu dobila iz želje da spoji nešto staro i novo: sijalicu i led rasvetu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.