50. masovna vožnja biciklista Beograda

Izvor: Studio B, 30.Maj.2015, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

50. masovna vožnja biciklista Beograda

Beogradsko udruženje "Ulice za bicikliste" pozvalo je građane da se pridruže jubilarnoj, 50. "Kritičnoj masi" grupnoj vožnji kroz grad koju će simbolično završiti ispred Skupštine Grada Beograda.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je polovinom maja svojim učešćem podržao "Beogradsku biciklijadu", po njegovim rečima najmasovniju sportsku manifestaciju u Beogradu pored Beogradskog maratona, "pozivamo ga da se priključi i jubilarnoj 'Kritičnoj masi' koja za cilj ima >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << promociju bicikla kao prevoznog sredstva (a ne samo kao sredstva rekreacije), kao i podizanje svesti o ravnopravnom učešću biciklista u urbanom saobraćaju", piše u najavi "Ulica za bicikliste".

Mali je na "Beogradskoj biciklijadi", podseća Udruženje, izjavio da će gradska vlast "izaći sa jasnim planom kako da se reši problem manjka biciklističkih staza", ali se ne sastaje s predstavnicima gradskih udruženja biciklista da bi mu uručili predloge za to.

Povodom 50. "Kritične mase" čija je parola "50 PREDLOGA ZA GRADONAČELNIKA", "Ulice za bicikliste" pozivaju građane da primedbe na biciklističku infrastrukturu podnesu na ulicezabicikliste@uzb.rs, a Udruženje će ih predati gradonačelniku, dok je 13 svojih, prioritetnih ove nedelje podnelo Gradskoj upravi.

"Dođite da nas bude što više i da podsetimo gradonačelnika da je mišljenje svakog od nas bitno! Vožnju ćemo simbolično završiti u Pionirskom parku, pored Gradske skupštine!", piše u pozivu na 50. "Kritičnu masu".

Okupljanje pred masovnu vožnju je na Trgu republike, na Platou Zorana Đinđića (parkić kod "Staklenca"), je od 16.30, a vožnja kreće, kao i uvek, u 17.00 sati.

Ruta 50. "Kritične mase" koja u Beogradu redovno ima obezbeđenje Saobraćajne policije, ovog puta biće dugačka 12 kilometara: od Trga Republike, zatim za bicikliste opasnom Ulicom Despota Stefana, potom preko problematičnog Pančevačkog mosta i natrag, i Ruzveltovom ulicom čija je rekonstrukcija obećavana više puta, preko Terazija, do Skupštine Grada gde će se u Pionirskom parku vožnja završiti zajedničkim fotografisanjem. (Trasa: http://ridewithgps.com/routes/8032438)

"Kritična masa" je redovna zajednička biciklistička vožnja koja se krajem svakog meseca održava u više od 400 gradova sveta, da bi se ukazalo na probleme biciklista i biciklistkinja u svakodnevnom saobraćaju. U Beogradu svake poslednje subote u mesecu u 17.00 sati kreće s Trga Republike.

Onima koji žele da se pridruže, a nemaju, ili ne mogu da iznajme bicikle, agencija IBikeBelgrade će i ovog puta besplatno pozajmiti 10 bicikala. (Prijave na https://www.facebook.com/beogradskakriticnamasa).

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.