5 stvari koje se događaju samo u Knez Danilovoj 12

Izvor: 24sata, 24.Sep.2014, 01:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

5 stvari koje se događaju samo u Knez Danilovoj 12

“Italijani se hvale krivim tornjem u Pizi, pa zašto ne bismo i mi našom krivom zgradom”, kaže Stevan Šolaja iz jedinstvenog beogradskog krivog solitera u Knez Danilovoj 12, u kojem živi oko 400 ljudi. Ugao nagiba ne zna se tačno, ali od podnožja do vrha zgrada skreće oko 60 centimetara.

NAGIB - Stanari ove 19-spratnice kažu da je njihova zgrada nadaleko poznata, a taksistima je dovoljno da kažu „do krivog solitera“.

Ana Murganić nije ni znala da je >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << iznajmila stan u krivom soliteru, a onda joj je predsednik kućnog saveta u znak dobrodošlice poklonio neobičan suvenir.

- Dobili smo šoljicu na kojoj piše “Soliter jeste kriv, al’ je moj i zato ga volim, baš ga volim” - priča Murganićeva.

Ljudi su zadovoljni jer im je zgrada na fenomenalnom mestu, sa dobrim pogledom i, što je najvažnije, stabilna je i ne propada, a nijedna cev ili zid im do sada nisu pukli. Mnogi od njih čak ne mogu ni da kažu na koju stranu se stan naginje.

Nagib zgrade od podnožja do vrha iznosi oko 60 cm | Foto: M. Beljan

- Neko kaže da naginje nalevo, neko kaže na onaj drugi ćošak, svi pričaju različito, ni sama ne znam na koju stranu je kriva. Ja to i ne osećam, čak sam se i predomislila kada sam htela da prodam stan, ovde žive i mnoge poznate ličnosti, pa im ne smeta što je soliter kriv - priča Snežana.

Nagib zgrade od podnožja do vrha iznosi oko 60 cm | Foto: M. Beljan

Stanari su ponosni i na svog predsednika kućnog saveta Aleksandra Trajkovića, koji se trudi da se svi stanari u zgradi osećaju kao kod kuće.

- Ponosni smo na krivi soliter, on je naš simbol i može da bude atrakcija. Svake nove godine poklanjamo deci paketiće, a prošli put smo štampali i majice sa slikom našeg solitera - kaže Trajković.

Naherena svakodnevica

1. POSEBNE KUVARSKE TEHNIKE

- Kada sam se doselila u stan, ubrzo sam shvatila da ne mogu da pržim palačinke. Već kada stavite ulje, sve vam je jasno - sa osmehom kaže Katarina. Takođe, domaćice u ovoj zgradi prave posebne krive torte, ali ne zato što su neuke, već zato što i štednjaci stoje pod uglom.

2. NEPOSLUŠNE IGRAČKE

- Kada sam bila mala i igrala se, igračke koje sam poređala na pod uvek su odlazile u drugom pravcu - kaže Milica Veljković. Dečaci kojima su klikeri omiljena igračka sa svojim drugarima se igraju napolju, jer u stanu klikeri uvek vuku na jednu stranu.

3. SAMOZATVARAJUĆA VRATA

- Sve nam stoji kako treba, ali vrata se sama zatvaraju - priča Snežana. Ni vrata lifta ne morate da pridržavate rukom jer zbog nagiba unutrašnja vrata ostaju zaglavljena kada ih zatvorite.

4. VODA PRKOSI GRAVITACIJI

- Kada izađem iz kade, voda uvek ostane na jednoj strani - dodaje Katarina. Gostima se izvinjavaju jer, ma koliko bili žedni i gladni, čaše i tanjiri nikada nisu puni. “Kada sipate supu, tačno vidite na koju stranu je zgrada nagnuta”.

5. KILOGRAM LAKŠI (ILI TEŽI)

Ni vage za merenje ne stoje ravno u ovoj zgradi, pa stanare pomalo zavara (ili teši), u zavisnosti od strane na koju je okrenuta.

Nastavak na 24sata...






Povezane vesti

5 stvari koje se događaju samo u Knez Danilovoj 12

Izvor: Blic, 24.Sep.2014

“Italijani se hvale krivim tornjem u Pizi, pa zašto ne bismo i mi našom krivom zgradom”, kaže Stevan Šolaja iz jedinstvenog beogradskog krivog solitera u Knez Danilovoj 12, u kojem živi oko 400 ljudi. Ugao nagiba ne zna se tačno, ali od podnožja do vrha zgrada skreće oko 60 centimetara...NAGIB...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.