400 URNI STOJI NA LEŠĆU: Ne sahranjuju mrtve ni posle 17 godina!

Izvor: Kurir, 30.Mar.2015, 07:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

400 URNI STOJI NA LEŠĆU: Ne sahranjuju mrtve ni posle 17 godina!

Nakon kremiranja urna se čuva u krematorijumu na Lešću sve dok je neko od srodnika ili naslednika preminulog ne preuzme i ne položi u rozarijum ili kolumbarijum, ili ne prospe pepeo u „Vrtu sećanja“

BEOGRAD - Za poslednjih 17 godina oko 400 preminulih Beograđana nije sahranjeno jer su njihovi najbliži zaboravili na njih, odnosno nisu preuzeli urne s pepelom pokojnika koje još uvek stoje na beogradskom groblju Lešće.

Nakon kremiranja urna se >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << čuva u krematorijumu na Lešću sve dok je neko od srodnika ili naslednika preminulog ne preuzme i ne položi u rozarijum ili kolumbarijum, ili ne prospe pepeo u „Vrtu sećanja“.

- Na Lešću postoji oko 400 urni koje nisu preuzete od 1997. godine. Na osnovu Zakona o grobljima i sahranjivanju, nije dozvoljeno da se urne čuvaju u stanu niti da se pepeo iz njih rasipa van groblja, već se posmrtni ostaci kremiranih lica sahranjuju na groblju. Gradska odluka o uređenju i održavanju groblja i sahranjivanju propisuje rok od šest meseci do kada je preduzeće dužno da čuva urnu, a porodica obavezna da je preuzme radi sahranjivanja. Ako se to ne uradi u datom roku, preduzeće može da izvrši rasipanje pepela na određenom mestu na groblju - kaže za Kurir Dragan Baltovski, direktor JKP „Pogrebne usluge“.

Iako se neke porodice nisu pojavile ni posle 17 godina, Baltovski kaže da se još nisu odlučili za rasipanje nepreuzetog pepela u „Vrtu sećanja“.

- Ovo je više moralno pitanje za porodice, jer do kraja nisu ispunili svoju ljudsku dužnost prema srodnicima - zaključuje Baltovski, uz nadu da će se Beograđani setiti svojih najbližih i dostojno ih sahraniti.

(B. K.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.