25 moćnih kompanija želi beogradski aerodrom

Izvor: Telegraf.rs, 13.Feb.2017, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

25 moćnih kompanija želi beogradski aerodrom

U Vladi Srbije očekuju učešće dvadesetak poznatih svetskih kompanija u nadmetanju na izboru koncesionara za beogradski aerodrom "Nikola Tesla" za period od 25 godina.

Kako je novinarima u Vladi Srbije rekao pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić sve u svetu poznate kompanije će biti zainteresovane za ovaj posao.

- Reč je o dvadesetak svetski poznatih igrača, kada je ovaj posao u pitanju - rekao je Ilić i dodao da se vlada opredelila za koncesiju pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << su postojeći kapaciteti aerodroma skoro dostigli svoj maksimum.

On je podsetio da su neke od najpoznatijih firmi u toj oblasti "Ferrovial Hoh Tif", "Aerports de Paris", "Sc hipol" i druge.

Koncesionar će, prema njegovim rečima, morati da uloži nekoliko stotina miliona evra u razvoj aerodroma.

Prema procenama konsultanata, postojeći kapaciteti aerodroma su od pet do sedam miliona putnika godišnje, a u narednih 25 godina beogradski aerodroma bi uz investicije mogao da ima najmanje 17 miliona putnika, rekao je on.

Foto: Telegraf

Beogradski aerodrom je u 2016. imao 4,92 miliona putnika, a Ilić podseća da je u toku rekonstrukcija Terminala 1 koji će obezbediti kapacitete za dodatnih dva miliona putnika.

"Aerodromi su dobar posao"

On je istakao da su "aerodromi dobar posao" i da vlada ne bi ni pokušala da pronađe koncesionara da nema zainteresovanih.

Ilić je rekao da je poziv za izbor koncesionara upućen domaćim i stranim kompanijama.

- Vlada se opredelila za koncesiju pošto je obim saobraćaja dostigao dobar nivo za svega nekoliko godina - putnika, robe i aviooperacija i za par godina nećemo moći sve to da ispratimo. Aerodrom je došao do kraja svojih kapaciteta - naveo je Ilić.

Pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je beogradski aerodrom profitabilan i sposoban da se održava na postojećem nivou.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Eventualne manje korekcije su sada moguće, ali to nije ni blizu potrebnim sredstvima za budući razvoj. Očekujem ulaganje od nekoliko stotina miliona evra - kazao je Ilić.

On je dodao da će biti potrebna alternativna pista, razvoj teminalnih kapaciteta za prihvat i otpremu putnika i robe.

Prema njegovim rečima, aerodrom ne može sada iz sopstvenih prihoda da finansira tako velike investicije.

Ilić kaže da su ukupni godišnji prihodi aerodroma oko 80 miliona evra.

Prema uslovima koncesije u nadmetanju neće moći da ucestvuju kompanije koje već upravljaju aerodromima u radijusu od 450 kilometara od Beograda.

Ilić je rekao da je to ograničenje predviđeno zato što se u tom krugu nalaze aerodromi koji, prema proceni naših konsultanata, mogu da konkurišu beogradskom aerodromu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada očekuje interesovanje oko 20 poznatih svetskih kompanija za Aerodrom Nikola Tesla

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Feb.2017

BEOGRAD - U Vladi Srbije očekuju učešće dvadesetak poznatih svetskih kompanija u nadmetanju na izboru koncesionara za beogradski Aerodrom Nikola Tesla, za period od 25 godina...Kako je novinarima u Vladi Srbije rekao pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić, "reč je o dvadesetak svetski...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Zoran Ilić: Razlog za koncesiju je 17 miliona putnika godišnje na „Nikoli Tesli“ za 25 godina

Izvor: TangoSix.rs, 13.Feb.2017

Povodom javnog poziva za koncesiju Aerodroma Nikola Tesla oglasio se i pomoćnik minstarke saobraćaja za vazdušni saobraćaj, Zoran Ilić..On navodi da se Vlada „na ovakav korak odlučila jer je Aerodrom Nikola Tesla došao do kraja svojih kapaciteta“:.– Nikola Tesla raspolaže prihvatnim kapacitetima...

Nastavak na TangoSix.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.