Bela kuga u istočnoj Srbiji

Izvor: RTS, 31.Mar.2015, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bela kuga u istočnoj Srbiji

U Timočkoj Krajini živi staro stanovništvo, prosek je 47 godina. To je posledica stogodišnje izražene bele kuge, pa svako deseto naselje u ovom kraju ima manje od 100 stanovnika. Podsticanje rađanja merama lokalnih samouprava daje skromne rezultate. Srbija je inače na poslednjem mestu u Evropi po broju rođenih u odnosu na broj umrlih.
Na području istočne Srbije stopa nataliteta je 6,5 promila, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što znači da se sada rađa manje dece u ovom kraju nego za vreme Prvog svetskog rata.

U negotinskom porodilištu dogodi se da danima nema nijednog porođaja. Knjaževačka sela, kao Repušnica na primer, potpuno su prazna.
U opštini Bor je situacija malo bolja. Svaka nezaposlena porodilja dobija 15.000 mesečno dok beba ne napuni godinu dana.
"Jednokratnu pomoć je prošle godine dobilo 360 porodilja, što je znatno više nego ranije, pa zaključujemo da je ova mera dala pozitivne rezultate u podizanju nataliteta", kaže Ljubinka Jelić, načelnik opštinske uprave u Boru.
Zaječar, mesto sa pedesetak hiljada stanovnika, dobije u proseku jednu bebu dnevno, a za godinu dana izgubi 1.000 stanovnika. Grad je doneo odluke koje bi trebalo da podstiču rađanje.

"Mislim da je Zaječar dobar primer jer su vrtići besplatni, što bi i drugi mogli da slede", kaže Mirko Nikolić, zamenik gradonačelnika Zaječara.
S druge strane, nezaposlenim porodiljama je ukinuto pravo na mesečnu nadoknadu pa sada mame i bebe mogu da ostvare samo jednokratnu novčanu pomoć.
U Boru se pojavila neformalna grupa roditelja sa petoro i više dece, pa je tako nastao projekat "Procenat za spas Srbije".

"Taj jedan procenat od firmi i pojedinaca bio bi dovoljan da bude više dece i da se Srbija spase", kaže Nebojša Radmilac, autor projekta "Procenat za spas Srbije".
Ako se takav trend prirodnog priraštaja nastavi u narednih pedeset godina, u Srbiji će nestati ceo jedan grad veličine Negotina ili Knjaževca.
Pogledaj vesti o: Bela kuga

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.