Partijski oproštaj od Živojinovića

Izvor: SEEcult.org, 26.Maj.2016, 02:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partijski oproštaj od Živojinovića

Komemorativni skup povodom smrti glumca Velimira Bate Živojinovića održan je 25. maja u Domu sindikata u Beogradu, u organizaciji Socijalističke partije Srbije, čiji je bio član, a 26. maja, uoči sahrane u Aleji velikana na Novom groblju, biće održana i komemoracija koju organizuje Udruženje filmskih glumaca.

Na partijskom oproštaju od Živojinovića, koji je ostvario više od 300 filmskih uloga, prikazani su inserti iz filmova "Valter brani Sarajevo", koji mu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << je doneo i ogromnu popularnost u Kini, "Pesma sa Kumbare", "Vlak bez voznog reda", "Uzavreli grad", "Breza", "Skuplјači perja", "Bitka na Neretvi", "Most", "Majstor i Margarita", "Balkan ekspres", "Lepa sela lepo gore"…

Predsednik SPS-a i odlazeći ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je na skupu Živojinovićevoj porodici da će moći da se osloni na socijaliste kao na iskrene i pouzdane prijatelje koji će pokušati da vrate bar deo onoga što je Živojinović učinio za tu partiju.

"On nas je učinio ponosnim što možemo da kažemo da smo bili deo njegove životne priče i da sutra možemo reći da je Bata bio naš član", rekao je Dačić, preneli su mediji sa komemorativnog skupa kojem su prisustvovali članovi Živojinovićeve porodice, te prijatelji i stranačke kolege i najviši funkcioneri.

Živojinović bio član SPS-a od osnivanja, a Dačić je posebno izdvojio njegovu zaslugu na predsedničkim izborima 2002. godine, kada je, kako je naveo, bez razmišlјanja pristao da bude kandidat socijalista i da “svoj lik i delo i sve što jeste stavi na raspolaganje stranci i pomogne joj”. Time je, kako je rekao Dačić, pomogao da se sačuva partija nakon poziva tadašnjeg lidera socijalista Slobodana Miloševića da podrže kandidata radikala Vojislava Šešelјa.

SPS je organizovala i potpisivanje knjige žalosti u svom sedištu na Studentskom trgu, u koju su se upisali proteklih dana i odlazeći premijer i aktuelni mandatar nove vlade Aleksandar Vučić, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, ambasador Kine u Beogradu Li Mandčang

Vučić je istakao Živojinovićeve veštine i u glumi, i u politici, navodeći da će njegovo delo i ime ostati “večno uklesani u istoriju srpske kulture i umetnosti, ali i legendarne srpske hrabrosti i inata”.

“Od njega smo učili, Bati smo se divili i uvek želeli da, bar malo, budemo kao on. Čak i u politici, pokazivao je izuzetnu ozbiljnost i odgovornost, a posvećenost u borbi za interese srpskog naroda, uvek je bila naročito izražena”, naveo je Vučić.

Živojinović je preminuo 22. maja u bolnici u Beogradu u 83. godini.

Biće sahranjen 26. maja u 13 sati u Aleji velikana na Novom groblju.

Komemoracija koju organizuje Udruženje filmskih glumaca biće održana prethodno u 11 sati u Starom dvoru.

*Foto: Fb SPS

(SEEcult.org)
Pogledaj vesti o: Bata Živojinović

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.