Svetski zvaničnici odaju počast preminulom Peresu

Izvor: RTS, 28.Sep.2016, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski zvaničnici odaju počast preminulom Peresu

Posle vesti da je umro bivši izraelski predsednik Šimon Peres, dobitnik Nobelove nagrade za mir, oglasili su se svetski zvaničnici porukama da je Peres bio patriota, državnik vizionar i čovek duboko posvećenog traganju za mirom.
Američki predsednik Barak Obama poručio je da je angažovanje Šimona Peresa bilo zasnovano na velikoj moralnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << snazi i optimizmu.

"Mišel i ja se pridružujemo svima onima koji u Izrael u SAD i u celom svetu odaju počast izuzetnom životu našeg dragog prijatelja Šimona Peresa, ocem osnivačem države Izrael i državnika čije angažovanje za bezbednost i potraga za mirom su bili zasnovani na njegovoj nepokolebljivoj moralnoj snazi i njegovom velikom optimizmu", naveo je Obama.
Dodao je da Peres nikad nije prestao da veruje u mogućnost mira da je on bio "suština samog Izraela.
"Ima malo ljudi sa kojima delimo ovaj svet i koji menjaju tok ljudske istorije. Moj prijatelj Šimon bio je jedan od tih ljudi", rekao je Obama.
Bivši američki predsednik Bil Kliton koji je 1993. godine nadgledao potpisivanje u Vašingtonu sporazuma iz Osla između Izraelaca i Palestinaca, odao je poštu čoveku koji „se žustro zalagao za mir, pomirenje i budućnost u kome će sva deca Avrahama izgraditi bolje sutra".
Godinu dana posle toga Peres je dobio Nobelovu nagradu za mir, koju je delio sa tadašnjim izraelskim premijerom Jicakom Rabinom i palestinskim liderom Jaserom Arafatom.
"Nikad neću zaboraviti koliko je bio srećan pre 23 godine kada je potpisao sporazume iz Osla na travnjaku u Beloj kući nagoveštavajući svetliju eru u izraelsko-palestinskim odnosima", napisao je Bil Klinton u saopštenju.
"On je bio genije s velikim srcem koji je koristio svoje darove da zamisli budućnost pomirenja ne sukoba, ekonomsko i socijalno osnaženje ne bes i frustraciju", dodao je bivši predsednik SAD.
Bil Klinton i njegova supruga, predsednička kandidatkinja demokrata Hilari Klinton, istakli su da su smrću Šimona Peresa izgubili pravog i dragog prijatelja.
"Izrael je izgubio vođu koji se od njegovog nastajanja zalagao za bezbednost, prosperitet i nebrojane mogućnosti", napisali su Klintonovi.
Francuski predsednik Fransoa Oland je ocenio da "Izrael gubi jednog od svojih najsvetlijih državnika, mir svog nažustrijeg branioca, a Francuska gubi vernog prijatelja".
"Šimon Peres sada pripada istoriji koja je bila njegov kompanjon tokom njegovog dugog života", napisao je Oland.
Bivši britanski premijer i bivši mirovni izaslanik za Bliski istok Toni Bler rekao je da je "Šimon Peres bio politički gigant, državnik koji će ostati kao jedan od velikana našeg vremena i svih vremena, i neko koga sam ja duboko voleo".
Nemački predsednik Joakim Gauk je napisao: "Šimon Peres je obeležio Izrael kao ni jedan drugi političar. On je služio i svojoj zemlji u različitim funkcijama sa čvrstim principima kada se radi o bezbednosti Izraela i jakom voljom kada se radi o unapređenju mirovnog procesa s Palestincima".
"Njegov život u službi miru i pomirenju može da posluži za primer mladima", dodao je Gauk.
Bivši američki predsednik Džordž Buš stariji napisao je da je Peres imao "urođenu humanost i pristojnost" a Bušov sin, takođe bivši američki predsednik, Džordž V. Buš naveo je da će njegovoj porodici nedostajati Šimon Peres i njegovo dostojanstvo i optimizam.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je telegram saučešća predsedniku Izraela Ruven Rivlinu povodom smrti Peresa, navodeći da je njegov odlazak veliki gubitak za izraelski narod.
Dodik je podsetio da je Peres tokom duge političke karijere obavljao brojne visoke dužnosti u zemlji i dao nemerljiv doprinos u izgradnji i razvoju izraelskog društva, saopštio je Biro RS za odnose sa javnošću. 
Peres je umro noćas u 94. godini, dve nedelje pošto je pretrpeo jak moždani udar.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.