Snouden pobedio SAD: Obama potpisao Akt o slobodi SAD

Izvor: Vesti-online.com, 03.Jun.2015, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snouden pobedio SAD: Obama potpisao "Akt o slobodi SAD"

Predsednik SAD Barak Obama potpisao je zakon kojim se zabranjuje neograničeno prikupljanje podataka o elektronskim komunikacijama Amerikanaca, samo nekoliko časova pošto ga je usvojio Senat.

Ovim zakonom se reformiše američki program za nadzor koji je obuhvatao milione zabeleženih telefonskih razgovora američkih državljana. Dokument, koji je nazvan "Akt o slobodi SAD", ranije je prošlog meseca usvojio Predstavnički dom.

- Drago mi je da je Senat konačno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << usvojio Akt o slobodi SAD. On štiti građanske slobode i našu nacionalnu bezbednosti - saopštio je Obama po donošenju zakona.

Bela kuća je ranije objavila da je predsednik SAD spreman da podrži zakonski predlog, jer ga smatra razumnim kompromisom. "Akt o slobodi" uvodi ograničenja na programe Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) za elektronsko praćenje.

Rojters navodi da će ovim zakonom biti okončan sistem koji je izložio bivši saradnik NSA Edvard Snouden 2013. godine.

Britanska agencija dodaje da je usvajanje Akta u savezu demokrata i nekih od najkonzervativnijih senatskih republikanaca, pobeda za demokratu Obamu i neuspeh lidera senatske republikanske većine, Miča Mekkonela.

Pre usvajanja zakona, sa 67 glasova za i 32 glasa protiv, senatori su odbili tri amandmana republikanaca, a jedan federalni apelacioni sud je 7. maja presudio da je prikupljanje "metapodataka" nezakonito.

Novi zakon zahteva od telefonskih kompanija da prikupljaju i skladište telefonske "metapodatke" na isti način kao za postupak naplate, ali da će takve podatke o pozivima i razgovorima pretplatnika moći da daju samo na osnovu odluke "tajnovitog" specijalnog suda - Suda za strani obaveštajni nadzor.

Zajedno sa programom telefonskih snimaka, još dva nadzorna programa koja su bila odobrena Patriotskim aktom, obustavljena su od nedelje. Pored toga, pooštravaju se pravila sprovođenja istražnih operacija u fajlovima sa podacima, što se radi kako bi specijalne službe dobile samo one informacije koje bi zaista mogle da im budu potrebne u borbi protiv terorizma ili kriminala, navode agencije.

Ovaj Akt zameniće odredbe Patriotskog akta, usvojenog posle napada Al-kaide na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine. Njegovo važenje isteklo je sa 1. junom, a NSA je počela da uklanja programe elektronskog nadzora, koji su izazivali proteste zaštitnika za ljudska prava.

Bivši saradnik američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvard Snouden ocenio je kao "istorijske" napore da se okonča neograničeno prikupljanje podataka o elektronskim komunikacijama Amerikanaca i dodao da to "još nije dovoljno", ali da predstavlja "važan korak".

Govoreći preko video linka iz Rusije, neposredno pre nego što je američki Senat usvojio zakon, Snouden je rekao da je to "veoma važno i istorijski potez, koji su povukli i Kongers i američki predsednik rekavši da masovno nadgledanje mora da bude okončano.

- Prvi put u bliskoj istoriji svedoci smo da je, uprkos tvrdnjama vlade, javnost donela konačnu odluku što je radikalna promena koju treba da cenimo i poguramo dalje - rekao je Snouden.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.