Izvor: Politika, 01.Mar.2015, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obamina rampa Kongresu

Predsednik rekao „ne” za projekat koji bi možda zaposlio 42.000 Amerikanaca, ali bi ujedno naneo i veliku štetu životnoj sredini

Bela kuća i Kongres još jednom su „obarali ruke” i predsednik je bio jači – blokirao je izgradnju cevovoda kroz koji bi nafta od nalazišta u Kanadi tekla do rafinerije u Teksasu.

Barak Obama je uložio veto na zakon koji su republikanci izglasali u Predstavničkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << domu i Senatu dozvoljavajući postavljanje „Kistouna”, naftovoda za povezivanje od nalazišta u kanadskoj provinciji Alberti do Meksičkog zaliva. Projekat je postao još jedno bojno polje za odmeravanje snaga demokrata, koji imaju predsednika u Beloj kući, i republikanca, koji imaju većinu u oba doma na Kapitol hilu.

„Ne” za cevovod koji bi trebalo da bude dugačak 1.900 kilometara i, po računici republikanaca, zaposli 42.000 američkih radnika i da podsticaj ekonomiji, ujedno je i treći veto Baraka Obame, piše „Hafington post”. Konzervativci ističu da bi ovaj posao obezbedio energetsku nezavisnost Severnoj Americi, za šta bi posebno trebalo da bude zainteresovan Vašington, koji se zbog crnog zlata uvukao u nekoliko ratova i sukoba na Bliskom istoku.

Protivnici ističu da je poslednje što kontinentu treba još jedan projekat sa fosilnim gorivom koje urušava okolinu. Zaštitnici životne sredine zadovoljni su što je šef države uložio veto i ističu da se nafta iz specijalne vrste masnog peska u Kanadi dobija uz pomoć prljave tehnologije koja doprinosi efektu staklene bašte. Konstrukcija bi, dodaju ekološki svesni građani, narušila staništa biljnih i životinjskih vrsta, a posebno bi bila pogođena država Nebraska gde bi naftovod zagadio izvore pijaće vode. Ako se uzme u obzir da je domaćoj ekonomiji svakako već odlično krenulo, da je Amerika razvila tehnologiju vađenja gasa i nafte iz uljnih škriljaca i da je cena energenata drastično opala na svetskom tržištu, onda je ovaj posao još besmisleniji, poručuju zaštitari prirode.

Većina Amerikanaca se, kako piše „Njujorker”, izjasnila u anketama da podržava gradnju cevovoda. Republikanci su najavili da će probati da preinače predsednički veto, ali je to malo verovatno jer bi im za to bila potrebna zasad nedostižna dvotrećinska većina u zakonodavnom telu. Međutim, ne može se reći ni da je Obama zauvek rekao šta misli o ovoj temi. Objasnio je da čeka na potpun izveštaj Stejt departmenta koji je ranije već izvestio da „Kistoun” ne bi mnogo doprineo povećanju emisije ugljen-dioksida.

Ovalni kabinet je i pod velikim pritiskom Otave. Kako saznaje „Forbs”, severni sused neće tako lako odustati od ugovora za kanadsku kompaniju „Trans Kanada”, koja je procenila da je vrednost ovog posla oko sedam milijardi američkih dolara. Konzervativni kanadski premijer Stiven Harper već je izrazio nezadovoljstvo što SAD godinama odlažu da reše pitanje „Kistouna”.

Za Obamu to je još jedno političko pitanje koje svedoči koliko mu teško pada kohabitacija sa republikancima. Njegov treći veto po svemu sudeći neće biti i poslednji jer se očekuje da konzervativci uskoro donesu i zakone o ukidanju zdravstvene i imigracione reforme koje Obama ubraja u najveće domete svoje dosadašnje vladavine.

J. Stevanović

objavljeno: 01.03.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.