Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Mar.2015, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obamina podrška policajcu iz Fergusona

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da u potpunosti podržava odluku Ministarstva pravde da se ne optuži beli policajac koji je pucao i ubio nenaoružanog crnog tinejdžera u Fergusonu prošle godine.

"Ne može ga samo tek tako optužiti, iako je ono što se dogodilo tragedija. Odluka je doneta, imam puno poverenje i stojim u potpunosti iza odluke koju je donelo Ministarstvo pravde po tom pitanju", >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rekao je Obama na sastanku u Južnoj Karolini, prenela je agencija Rojters.

Američko Ministarstvo pravosuđa neće krivično goniti bivšeg policajca Darena Vilsona zbog ubistva 18-togodišnjeg Majkla Brauna u Fergusonu avgusta prošle godine, jer nije bilo dokaza da je policajac lagao tokom svedočenja u kojem je rekao da je bio uplašen za svoj život.

Ministarstvo je saopštilo u izveštaju da nije bilo pouzdanih dokaza da je Braun podigao ruke u vis na zahtev policajca, ali je okrivilo grad Ferguson, u državi Misuri, zbog rasne pristrasnosti u primeni zakona, gde je većina policajaca i policijskih zvaničnika belci, a većina stanovnika, od ukupno 21.000 crnci.

Ubistvo Brauna izazvalo je proteste i nerede širom SAD, ali je bilo i povod za započinjanje nacionalnog dijaloga o policijskoj upotrebi sile i njihovog odnosa prema manjinskim zajednicama.

Beli policajac Vislon je, u međuremenu, napustio policijsku službu, navodi američka agencija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obamina podrška policajcu ubici

Izvor: B92, 06.Mar.2015

Predsednik SAD Barak Obama podržava odluku Ministarstva pravde da se ne optuži beli policajac koji je ubio crnog tinejdžera u Fergusonu prošle godine..."Ne može ga samo tek tako optužiti, iako je ono što se dogodilo tragedija. Odluka je doneta, imam puno poverenje i stojim u potpunosti iza odluke...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.