Obama zabranjuje poslovanje na Krimu, Rusija sprema uzvratne mere za SAD i Kanadu

Izvor: Večernje novosti, 20.Dec.2014, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama zabranjuje poslovanje na Krimu, Rusija sprema uzvratne mere za SAD i Kanadu

Američki predsednik Barak Obama rekao je danas da će zabraniti izvoz robe, tehnologije i usluga u region Krima i pozvao Rusiju da “okonča aneksiju” tog regiona. U saopštenju, Obama je naveo da je njegov nalog izdat “u cilju jasnog signala američkim korporacijama koje posluju u regionu i u cilju potvrde da SAD neće da prihvate rusku okupaciju i pokušaj aneksije Krima”, prenela je agencija Rojters. Američki predsednik ovlastio je odeljenje Ministarstva finansija da sankcioniše >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << pojedince ili kompanije koji posluju na Krimu, a do sada su kažnjeni 24 kompanije i pojedinca.RUSIJA SPREMA UZVRATNE MERE KANADI I SAD Rusija će raditi na uzvratnim merama posle novih sankcija SAD i Kanade, izjavio je danas predstavnik ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič. "SAD i Kanada i dalje ne mogu da prihvate rezultate slobodnog izražavanja volje Krima i Sevastopolja", rekao je ruski diplomata, a preneo TASS. "Oni su uveli nove sankcije ruskim zvaničnicima na različitim nivoima i proširili zabrane za normalnu ekonomsku saradnju", istakao je on. "Naš savet Vašingtonu i Otavi je da razmisle o posledicama takvih akcija. A mi ćemo raditi na uzvratnim merama", dodao je Lukaševič. Najnovija runda sankcija SAD i Kanade, Moskvi, ugroziće napore na rešavanju krize u Ukrajini, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova, a preneo AFP. "Sankcije su usmerene na ometanje političkog procesa", dodaje se u saopštenju. Kanada je u petak saopštila da je uvela dodatne sankcije Rusiji, koje uključuju i restrikcije na izvoz tehnologija koje se koriste u naftnoj i gasnoj industriji. Predsednik SAD Barak Obama potpisao je dan ranije zakon kojim se odobrava novi set sankcija Rusiji, ali, kako je rekao, ne planira da, za sada, primeni kaznene mere navedene u dokumentu, koji je pre šest dana usvojen u Kongresu.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Obama zabranjuje poslovanje na Krimu, Rusija sprema kontra mere

Izvor: Večernje novosti, 20.Dec.2014

Američki predsednik Barak Obama rekao je danas da će zabraniti izvoz robe, tehnologije i usluga u region Krima i pozvao Rusiju da “okonča aneksiju” tog regiona. U saopštenju, Obama je naveo da je njegov nalog izdat “u cilju jasnog signala američkim korporacijama koje posluju u regionu i u...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.