Obama se neće sastati sa Netanjahuom

Izvor: VOA, 22.Jan.2015, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama se neće sastati sa Netanjahuom

Bela kuća je saopštila da se predsednik Barak Obama neće sastati sa Benjaminom Netanjahuom kada izraelski premijer početkom marta dođe u posetu SAD, tokom koje će se obratiti zajedničkoj sednici oba doma Kongresa.

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost izjavila je da se prema "dugogodišnjoj praksi i prinicpima" predsednik ne sastaje sa šefovima država kada ih u skoroj budućnosti čekaju izbori, a Netanjahu dolazi u Vašington 3. marta, dve nedelje pre izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << u Izraelu.

Predsednik Obama je inače završio dvodnevnu turneju po SAD govorom u jednom od retkih delova tradicionalno konzervativne savezne države Kanzas, koji naginje ka demokratama, gde je najveći deo izlaganja posvetio predlozima kojim bi se ustanove za staranje o deci učinile pristupačnijim za roditelje. Obama se tokom govora našalio da mu činjenica da je njegova majka rođena u Kanzasu nije pomogla na izborima u toj državi, s obzirom da je i 2008. i 2012. ubedljivo poražen.

Predsjednik Obama inače nije gubio vrijeme da, nakon govora o stanju nacije, svoju poruku o jedinstvu uputi stanovnicima centralnih saveznih država. Obama je prvo posjetio Ajdaho, čiji birači su na prethodnim opštim izborima glasali protiv njega.

“Na opštim izborima sam ubedljivo poražen. Dva puta u stvari. Međutim, to je u redu, ne zamjeram vam. Upravo sam se zbog toga vratio.  Svoj govor o stanju nacije završio sam porukom koju sam uputio u Bostonu prije deceniju. Ne postoji liberalna ili konzervativna Amerika, već Sjedinjene Američke Države”.

To je bio isti pomirljivi, ali i povremeno prkosni ton, kojim se predsjednik u utorak veče obratio naciji, zalažući se za poboljšanje ekonomskog položaja srednje klase – preduzimanjem mjera koje bi osigurala da veći broj Amerikanaca ima koristi od bolje ekonomske situacije, među kojima su poreske olakšice, besplatno studiranje na dvogodišnjim koledžima, te povećanje minimalne cijene rada. Predsjednik je pozvao republikance da se positovjete sa radnicima.

“Svima u Kongresu, koji i dalje odbijaju da povećaju minimalnu cijenu rada poručujem: Ako stvarno vjerujete da možete da radite puno radne vrijeme i izdržavate porodicu sa manje od 15 hiljada dolara godišnje, onda to probajte. U suprotnom, glasajte za davanje povišice milionima najvrjednijih ljudi u Americi”.

Analitičari smatraju da Obama i republikanci vjerovatno neće uspjeti da usaglase stavove, naročito o predsjednikovom planu da poveća porez na dobit najbogatijim Amerikancima kako bi platio za svoje programe. Obamina poruka je, kako smatraju anlitičari, više bila upućena javnosti nego Kongresu, u trenutku kada mnogo Amerikanci smatraju da je vlada blokirana i disfunkcionalna. Lara Braun je profesor na Univerzitetu Džordž Vašington.

“Obje stranke su u poslednjih nekoliko godina izgubile ogroman dio kredibiliteta u javnosti. Sada pokušavaju da ponovo zadobiju podršku građana, da ubijede ljude da su oni ti koji vode računa o njihovim interesima i zatim, kada stvari ne funkcionišu, da čekaju i vide koga će Amerikanci okriviti za to”.

Dok američka privreda raste, a stopa nezaposlednosti pada, vladine brojke pokazuju da je prosječni prihod po domaćinstvu pao za gotovo 4 odsto u poređenju sa 2009, kada je predsjednik Obama preuzeo položaj.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.