Obama predstavio budžet za fiskalnu 2017. godinu

Izvor: Akter, 09.Feb.2016, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama predstavio budžet za fiskalnu 2017. godinu

Američki predsednik Barak Obama predstavio je danas predlog budžeta za fiskalnu 2017. godinu, kojim se predviđa rekordna potrošnja od 4,1 bilion dolara, što je za 196 milijardi dolara više u odnosu na potrošnju za fiskalnu 2016. godinu, izveštava agencija Rojters

Obamin finansijski plan za fiskalnu 2017. predviđa smanjenje budžetskog deficita za 2,9 biliona dolara u narednih deset godina putem ograničavanja poreskih olakšica za bogate, kao i nove uštede unutar >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << programa zdravstvene zaštite, Mediker i Medikejd, navodi britanska agencija.

Primetno je i povećanje izdvajanja za širok spektar programa, od pružanja dodatne pomoći koledžima, do pomoći NATO-u i drugim evropskim saveznicima.

Najnoviji fiskalni plan, koji bi trebalo da stupi na snagu 1. oktobra 2016. godine, samo tri meseca uoči odlaska Obame sa funkcije predsednika SAD, mogao bi naići na oštro protivljenje republikanaca, koji se nadaju da će na novembarskim izborima pobediti, ocenjuje američka agencija AP.

Predlog budžeta, kako izveštava agencija Frans pres, uključuje i izdatak od 7,5 milijardi dolara za finansiranje kampanje protiv Islamske države, što je povećanje od 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Takođe, obuhvata sredstva u vrednosti od 1,8 milijardi dolara za više od 45.000 "pametnih bombi" navođenih GPS-om.

Budžetom se predviđa i ulaganje više od 19 milijardi dolara u sajber bezbednost, ili 35 procenata više nego godinu dana ranije.

Prema pisanju Volstrit DŽornala, 320 milijardi dolara se predviđa za 10-godišnji program prelaska na tehnologije obnovljivih izvora energije, koji bi se finansirao uvođenjem poreza od 10 dolara za svaki barfel nafte, s ciljem postepenog smanjenja korišćenja fosilnih goriva.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Podnet predlog budžeta, republikanci protiv

Izvor: VOA, 09.Feb.2016

Predsednik Barak Obama je danas podneo Kongresu predlog budžeta za narednu 2017. fiskalnu godinu, koja počinje u oktobru, u vrednosti od preko 4 hiljade milijardi dolara...Medjutim Kongres koji kontrolišu republikanci je već nagovestio da će ignorisati mnoge od njegovih novih inicijativa tokom poslednje...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.