Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jul.2016, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama kao Milošević '96 (VIDEO)

VAŠINGTON - Američki predsjednik Barak Obama podigao je prošle noći naciju na noge jednim od najboljih govora u karijeri, proglasivši Hilari Klinton političkom nasljednicom i "najboljom šansom Amerike" za odbranu demokratije od "jeftinih demagoga", poput Donalda Trampa.

Dok je izlazio na binu, Obamu su pratili oduševljeni pokliči mase demokrata, koji su uzvikivali njegov slogan: "Možemo" i "Mi te volimo".

"Volim i ja vas", odgovorio im je >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << američki predsjednik.

Konvencija demokrata u Filadelfiji bila je promocija Hilari Rodam Klinton za kandidatkinju te stranke za predsjedničke izbore u Americi. Obama je, kako navode liberalni američki mediji, još jednom održao briljantan govor i to u trenutku kada je unutar demokrata došlo do ozbiljnih podjela na pristalice Klintonove i njenog dojučerašnjeg rivala Bernija Sandersa.

Isti usklici i otpozdrav čuli su se ranije i u Srbiji, ali u drugom kontekstu.

Kontramiting pristalica SPS-a organizovan je prije dvadeset godina u decembru na Terazijama ispred hotela "Moskva", dok su simpatizeri opozicionih stranaka održavali skup par stotina metara dalje – na Trgu republike, protestujući protiv izborne krađe, podsjeća RTS.

Državni mediji su tvrdili da je SPS okupio oko 200.000 pristalica, ali nezavisne procjene govorile su o desetostruko manjem broju.

Kada se na bini pojavio Slobodan Milošević, socijalisti su ga dočekali ovacijama, ali se mitingu neplanirano "priključio" i veliki broj demonstranata sa Trga republike i burnim negodovanjem ometao govor tadašnjeg predsjednika Srbije.

Pristalice Miloševića su onda počele da skandiraju „Slobo, mi te volimo" da bi "zvučnom zavjesom" prekrile opoziciona skandiranja koja su se čula i u direktnom TV prenosu. Milošević je na trenutak zastao, prestao da čita pripremljeni govor o "svjetskim moćnicima" i "petoj koloni", a pristalicama uzvratio sa: "Volim i ja vas."



Ta rečenica je potom dobila status jednog od slogana koji je obilježio devedesete godine i, naravno, različito bio primljen i od pristalica vlasti i opozicije.

Otpozdrav "Volim i ja vas" inspirisao je Boru Đorđevića da komponuje pjesmu sa istim nazivom i objavi je na albumu "Treći srpski ustanak", koji kritički govori o režimu Slobodana Miloševića i njegove supruge Mire Marković.



(RTS)
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.