Obama je upozorio Putina - i opasno je pogrešio

Izvor: Vesti-online.com, 26.Sep.2016, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Obama je upozorio Putina - i opasno je pogrešio"

Američki predsednik Barak Obama upozorio je Rusiju da će se zaglibiti u "močvari" Sirije, i to samo nekoliko dana pošto je Moskva započela svoju vazdušnu kampanju u nameri da pomogne sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu da reši pobunu finansiranu iz inostranstva. Vreme je pokazalo da se to predviđanje pretvorilo u potpunu suprotnost.

- Obama je imao dobar razlog da bude uvređen zbog sve agresivnije spoljne politike Rusije na Bliskom istoku i drugim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << mestima i da misli da će se ona obiti o glavu Vladimiru Putinu - piše novinar i istoričar Mihael Petru za "Nešenel post".

Jasno je da se američki predsednik nadao da će se preopterećena Rusija opeći u Siriji i iz svoje avanture protiv pobunjenika na Bliskom istoku izaći kažnjena. Međutim, intervencija Rusije je za kreatore politike u SAD bila hladan tuš, jer je ograničeni ruski vojni angažman u ratom razorenoj Siriji pretvoren u uspeh, što je povećalo ugled Rusije van sirijskih granica.

- Rusija nije zaglibila u sirijskoj močvari. Ona je primenila ograničenu vojnu snagu sa velikim efektom, jer je preusmerila talas građanskog rata i omogućila da Asad ne bude svrgnut ukoliko se Putin sa tim ne složi. Iz perspektive Moskve, intervencija Kremlja bila je sasvim dobra - smatra Petru.

Poslednji uspeh Rusije stigao je početkom meseca kada su ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri postigli dogovor kojim će nasilje u Siriji biti smanjeno, i to prekidom vatre i kasnijim zajedničkim vojnim akcijama Rusije i SAD protiv Nusra fronta i Islamske države.

Iako se dogovor o prekidu vatre klackao na ivici rušenja, on je već mnogo toga doneo Rusiji i savezniku Moskve Asadu. Ali najveći pobednik je Rusija, smatra ovaj novinar.

- Bez obzira na to šta će se desiti u vezi sa prekidom vatre, Putin je naveo SAD da se pridruže Rusiji u "močvari". Obama deluje slab. Američki predsednik primoran je da odgovori na potez Rusije na Bliskom istoku, a Putin je učvrstio svoj status nezamenjivog arbitra u sudbini Sirije - piše novinar.

On je dodao da je kampanja Rusije u Siriji "deo većeg cilja preuzimanja veće uloge" za zemlje na Bliskom istoku. Kao deo tih napora, Moskva je poboljšala svoje odnose sa regionalnim akterima, uključujući Iran, Tursku, Izrael, a čak i Saudijsku Arabiju, uprkos činjenici da su neke od tih zemalja jedna sa drugom u sukobu.

Novinar podseća da je uspeh Moskve na Bliskom istoku rezultat povlačenja Vašingtona iz tog regiona. Obama je izabran zbog obećanja o rezervisanijoj spoljnoj politici u vreme kada je narod bio umoran od višegodišnjih vojnih angažmana SAD u Avganistanu i Iraku, koji su proizveli više haosa i nisu uradili ništa da bi učvrstili američku nacionalnu bezbednost.

- Rusija je tamo, jer Amerika nije - kaže Petru citirajući neimenovanog diplomatu sa Bliskog istoka.
Pogledaj vesti o: Barak Obama,   Sirija,   Moskva

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.