Obama i indijski premijer o trgovini, klimi i borbi protiv terorizma

Izvor: Blic, 01.Okt.2014, 00:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama i indijski premijer o trgovini, klimi i borbi protiv terorizma

Američki predsednik Barak Obama i premijer Indije Narendra Modi razmotrili su tokom jučerašnjeg sastanka u Vašingtonu mogućnosti za proširenje bilateralne ekonomske saradnje, kao i pitanja klimatskih promena i saradnje u borbi protiv terorizma.

Obama i Modi saopštili su da su na susretu pored razgovora o ekonomiji, razgovarali i o razmeni informacija o terorizmu i regionalnim pitanjima, kao što je Avganistan u kom SAD privode kraju 13-godišnju vojnu aktivnost. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Obama je, kako prenosi Asošijeted pres, pohvalio Modija za energičan pristup u rešavanju izazova sa kojima se Indija suočava, od kako je preuzeo rukovo đenje vladom u maju.

Posebno je istakao usredsre đenost indijskog premijera na rešavanje potreba siromašnih, kao i napore Nju Delhija da postane izvor mira i stabilnosti u regionu.

Indijski premijer je rekao da dve zemlje imaju mnoštvo zajedničkih ekonomskih prioriteta i pozvao Obamu da olakša indijskim uslužnim kompanijama pristup američkom tržištu.

Modi je posle susreta rekao da su za njegovu zemlju klimatske promene i pitanje prehrambene sigurnosti uzajamno povezani.

"Indija podržava olakšanje uslova trgovine. Me đutim, očekujem i da možemo da prona đemo rešenje, koje će uzimati u obzir našu zabrinutost prehrambenom sigurnošću", rekao je Modi, ne saopštavajući detalje.

Na dnevnom redu su, kako navodi američka agencija, bili "čista energija", klimatske promene, saradnja u borbi protiv zaraznih bolesti i poboljšanju sanitarnih i higijenskih uslova širom Indije.

AP ističe da dok su vojne veze i trgovina vojnom opremom izme đu dve zemlje u porastu, ekonomski odnosi su "klimavi", i da je Vašington razočaran što Indija ne otvara njenu privredu za više stranih investicija i ne rešava žalbe za kršenje intelektualne svojine.

Modi je u SAD doputovao prošle sedmice i pre Vašingtona boravio je na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku u kom se, izme đu ostalog, pojavio pred više hiljada njegovih sunarodnika na stadionu "Medison skver garden".

Posle susreta, Obama i Modi zajedno su obišli memorijalni spomenik Martinu Luteru Kingu, udaljenom nekoliko blokova od Bele kuće.

AP ističe da je Bela kuća želela da priredi topao doček indijskom premijeru, kojem u jednom trenutku SAD nisu dozvolile da u đe na njihovu teritoriju.

Modi je, objašnjava agencija, pre više od decenije bio na čelu indijske savezne države Gudžarat, kada je u verskoj pobuni ubijeno više od hiljadu muslimana.

Modi je posle toga podneo zahtev za američku vizu a Vašington je odbio, podseća AP, dodajući i da je Modi demantovao umešanost u nasilje.

 
Pogledaj vesti o: Barak Obama,   Vašington

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Obama i Netanjahu razmatraju teška pitanja

Izvor: VOA, 01.Okt.2014

Američki predsednik Barak Obama i izraelski premijer Benjamin Netanjahu započeli su današnje razgovore u Vašingtonu učtivim ali odlučnim izjavama o spornim bliskoistočnim pitanjima...Dvojica lidera sastala su se prvi put od izraelskog rata sa ekstremistima Hamasa u Gazi. Obama je istakao da Izrael...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.