Obama i Merkel osudili ruski i sirijski napade na Alep kao varvarski

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Sep.2016, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama i Merkel osudili ruski i sirijski napade na Alep kao varvarski

Američki predsednik Barak Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel oštro su prošle noći, kao "varvarski", osudili napad ruske i sirijske vojske na pobunjničke četvrti Alepa, drugog po veličini grada Sirije.

"Predsednik i kancelarka oštro su osudili varvarske avionske napade Rusa i sirijskog režima na istok Alepa, sa nekoliko stotina hiljada >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << civila, od kojih su deca polovina", saopštila je Bela kuća pole telefonskog razgovora dvoje lidera.

Oni su se saglasili da Rusija i sirijski režim "imaju posebnu odgovornost da se zaustave borbe u Siriji i da se omogući humanitarni pristup UN opkoljenoj oblasti".

Uprkos pozivima svih strana da se zaustavi bombardovanje Alepa, Rusija je pokazala da nema nameru da zaustavi rat, uprkos humanitarnoj katastrofi u tom razorenom i opkoljenom gradu pod stalnom paljbom.

To je "najveća humanitarna katastrofa ikada do sada u Siriji", za pet i po godine rata, rekao je u četvrtak šef humanitarnih operacija UN, Stiven O'Brajen.

I dve najveće bolnice u Alepu u sredu su prekinule rad pošto su oštećena bombardovanjem i artiljerijskom vatrom, saopštilo je Sirijsko-američko lekarsko društvo (SAMS), NVO sa sedištem u SAD.

Tako je oko 600 ranjenika ostalo bez ikakve pomoći u Alepu gde nema dovoljno zdravstvenog osoblja i medicinske opreme, rekao je zamenik specijalnog izaslanika UN za Siriju Ramzi Ezeldin Ramzi.

Rat u Siriji je počeo 2011. godine posle krvavog suzbijanja antivladinih demonstracija. Više od 300.000 ljudi je poginulo i izazvana je najteža humanitarna tragedija još od Drugog svetskog rata.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.