Obama: SAD će razmotriti status Severne Koreje

Izvor: Blic, 22.Dec.2014, 00:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: SAD će razmotriti status Severne Koreje

Sjedinjene Američke Države razmatraju da li da Severnu Koreju ponovo stave na listu država koje sponzorišu terorizam, izjavio je danas u intervjuu za CNN američki predsednik Barak Obama, nakon što je Severna Koreja označena kao krivac za sajber napad na Soni pikčers.

"Mi ćemo to ponovo razmotriti kroz proces koji je već u toku. A mi takve sudove ne donosimo samo na bazi dnevnih novosti. Mi sistematski razmatramo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ono što je učinjeno", istakao je Obama.

On je istakao da sajber napad na kompaniju Soni ne smatra "činom rata", već pre kao sajber vandalizam, za koji je okrivljena Severna Koreja.

"Ne, ne mislim da je to ratni čin. Mislim da je to sajber vandalizam koji puno košta, koji je veoma skup. To shvatamo vrlo ozbiljno. Odgovorićemo srazmerno", rekao je Obama.

Napad je navodno primorao Soni pikčers da povuče komediju "Intervju", koja je trebalo da bude premijerno prikazana u bioskopima tokom božićnih praznika. Severna Koreja je negirala umešanost u hakerski napad na Soni.

Američki predsednik rekao je da njegov ruski kolega Vladimir Putin ne može da ga prevari činjenicama iz ukrajinske krize.

Putin nije šahovski majstor koji može da prevari Zapad i Obamu, rekao je Obama.

Prema njegovim rečima, Putinova politika i sankcije Zapada Rusiji dovele su tu zemlju u krizu.

"Sada je na čelu pada svoje valute i velike finansijske krize, a to ne liči na nekog ko je u mogućnosti da prevari SAD", istakao je Obama.

Ruska valuta je poslednjih dana zabeležila rekordan gubitak vrednosti usled pada cena nafte i gasa i sankcija Zapada Rusiji zbog ukrajinske krize. (Beta)

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.