Obama: Ništa ne opravdava nasilje

Izvor: B92, 04.Maj.2015, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Ništa ne opravdava nasilje

Predsednik SAD Barak Obama rekao je, povodom pucnjave u Dalasu u nedelju, da smatra kako nijedan akt izražavanja ne opravdava nasilje.

Navodeći kako ekstremisti pokušavaju da iskoriste izražavanje koje smatraju uvredljivim kao nešto čime opravdavaju nasilja širom sveta, portparol Bele kuće Džoš Ernest je preneo kako "nijedan čin izražavanja, čak i ako je uvredljiv, ne opravdava akt nasilja", prenosi AP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Američka inicijativa za odbranu slobode (AFDI), koja je organizovala izložbu karikatura proroka Muhameda u Gerlandu, u blizini Dalasa, ponudila je nagradu u visini od 10.000 dolara za najbolju karikaturu proroka Muhameda.

U nedelju uveče dvojica naoružanih napadača otvorila su vatru na pripadnike obezbeđenja na ulazu u galeriju gde se izložba karikatura održavala, ali ih je policija na licu mesta ubila.

Portparol Bele kuće ističe kako je delovanje policije bilo čin hrabrosti i sprečilo da bude još više žrtava i povređenih.

Pristalice AFDI navode da je svrha izložbe bila zaštita slobode govora u SAD, za koju kažu da je ugrožena usled nasilnih pretnji radikalnih grupa ljudima koji crtaju proroka Muhameda.

"Ovo nije antimuslimanska manifestacija niti izložba mržnje, niti išta slično, i apsurdno je čak i razmišljati u tom pravcu", rekao je sledbenik te grupe i aktivista Tom Trento.

AFDI je, međutim, svestan da događaji koje organizuje mogu da izazovu nasilan odgovor te zato obezbeđuje značajno bezbednosno prisustvo na takvim skupovima, navodi francuska agencija AFP..

Organizacija "Pravni centar za siromaštvo na jugu" svrstava AFDI u "aktivne antimuslimanske grupe".

Slogani koje je AFDI propagirala po gradovima širom SAD proteklih godina izazvali su gnev, a jedan američki poslanik je pozvao na bojkot javnog prevoza u Vašingtonu, nakon što je ta grupa 2012. platila reklamu kojom osuđuje "divljake" u muslimanskim zemljama.

Liderka AFDI Pamela Geler je svojevremeno istakla kako joj je cilj zaustavljanje "islamizacije SAD i okončanje haranja islamskog supermačizma".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama: Nijedan akt izražavanja ne opravdava nasilje

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Maj.2015

Američki predsednik Obama povodom pucnjave u Dalasu u nedelju uveče smatra kako nijedan akt izražavanja ne opravdava nasilje, saopštio je portparol Bele kuće...Navodeći kako ekstremisti pokušavaju da iskoriste izražavanje koje smatraju uvredljivim kao nešto čime opravdavaju nasilja širom sveta,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.